Hoppa till huvudinnehåll
Lös ut x
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

\left(36-4x\right)x=16
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 9-x med 4.
36x-4x^{2}=16
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 36-4x med x.
36x-4x^{2}-16=0
Subtrahera 16 från båda led.
-4x^{2}+36x-16=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-36±\sqrt{36^{2}-4\left(-4\right)\left(-16\right)}}{2\left(-4\right)}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med -4, b med 36 och c med -16 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-4\left(-4\right)\left(-16\right)}}{2\left(-4\right)}
Kvadrera 36.
x=\frac{-36±\sqrt{1296+16\left(-16\right)}}{2\left(-4\right)}
Multiplicera -4 med -4.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-256}}{2\left(-4\right)}
Multiplicera 16 med -16.
x=\frac{-36±\sqrt{1040}}{2\left(-4\right)}
Addera 1296 till -256.
x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{2\left(-4\right)}
Dra kvadratroten ur 1040.
x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{-8}
Multiplicera 2 med -4.
x=\frac{4\sqrt{65}-36}{-8}
Lös nu ekvationen x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{-8} när ± är plus. Addera -36 till 4\sqrt{65}.
x=\frac{9-\sqrt{65}}{2}
Dela -36+4\sqrt{65} med -8.
x=\frac{-4\sqrt{65}-36}{-8}
Lös nu ekvationen x=\frac{-36±4\sqrt{65}}{-8} när ± är minus. Subtrahera 4\sqrt{65} från -36.
x=\frac{\sqrt{65}+9}{2}
Dela -36-4\sqrt{65} med -8.
x=\frac{9-\sqrt{65}}{2} x=\frac{\sqrt{65}+9}{2}
Ekvationen har lösts.
\left(36-4x\right)x=16
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 9-x med 4.
36x-4x^{2}=16
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 36-4x med x.
-4x^{2}+36x=16
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
\frac{-4x^{2}+36x}{-4}=\frac{16}{-4}
Dividera båda led med -4.
x^{2}+\frac{36}{-4}x=\frac{16}{-4}
Division med -4 tar ut multiplikationen med -4.
x^{2}-9x=\frac{16}{-4}
Dela 36 med -4.
x^{2}-9x=-4
Dela 16 med -4.
x^{2}-9x+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=-4+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
Dividera -9, koefficienten för termen x, med 2 för att få -\frac{9}{2}. Addera sedan kvadraten av -\frac{9}{2} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=-4+\frac{81}{4}
Kvadrera -\frac{9}{2} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=\frac{65}{4}
Addera -4 till \frac{81}{4}.
\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{65}{4}
Faktorisera x^{2}-9x+\frac{81}{4}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{65}{4}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x-\frac{9}{2}=\frac{\sqrt{65}}{2} x-\frac{9}{2}=-\frac{\sqrt{65}}{2}
Förenkla.
x=\frac{\sqrt{65}+9}{2} x=\frac{9-\sqrt{65}}{2}
Addera \frac{9}{2} till båda ekvationsled.