Lös ut x
x=\frac{3}{4}=0,75
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
x^{2}+x-2-x\left(x+3\right)=\left(x-2\right)\left(x+2\right)-\left(x-1\right)^{2}
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x-1 med x+2 och slå ihop lika termer.
x^{2}+x-2-\left(x^{2}+3x\right)=\left(x-2\right)\left(x+2\right)-\left(x-1\right)^{2}
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+3.
x^{2}+x-2-x^{2}-3x=\left(x-2\right)\left(x+2\right)-\left(x-1\right)^{2}
Hitta motsatsen till x^{2}+3x genom att hitta motsatsen till varje term.
x-2-3x=\left(x-2\right)\left(x+2\right)-\left(x-1\right)^{2}
Slå ihop x^{2} och -x^{2} för att få 0.
-2x-2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)-\left(x-1\right)^{2}
Slå ihop x och -3x för att få -2x.
-2x-2=x^{2}-4-\left(x-1\right)^{2}
Överväg \left(x-2\right)\left(x+2\right). Multiplikation kan transformeras till differens av kvadrater med regeln: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrera 2.
-2x-2=x^{2}-4-\left(x^{2}-2x+1\right)
Använd binomialsatsen \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} för att expandera \left(x-1\right)^{2}.
-2x-2=x^{2}-4-x^{2}+2x-1
Hitta motsatsen till x^{2}-2x+1 genom att hitta motsatsen till varje term.
-2x-2=-4+2x-1
Slå ihop x^{2} och -x^{2} för att få 0.
-2x-2=-5+2x
Subtrahera 1 från -4 för att få -5.
-2x-2-2x=-5
Subtrahera 2x från båda led.
-4x-2=-5
Slå ihop -2x och -2x för att få -4x.
-4x=-5+2
Lägg till 2 på båda sidorna.
-4x=-3
Addera -5 och 2 för att få -3.
x=\frac{-3}{-4}
Dividera båda led med -4.
x=\frac{3}{4}
Bråktalet \frac{-3}{-4} kan förenklas till \frac{3}{4} genom att ta bort minustecknet från både täljare och nämnare.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}