Hoppa till huvudinnehåll
Lös ut x
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

x^{2}+6x+9=36
Använd binomialsatsen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} för att expandera \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9-36=0
Subtrahera 36 från båda led.
x^{2}+6x-27=0
Subtrahera 36 från 9 för att få -27.
a+b=6 ab=-27
För att lösa ekvationen, faktor x^{2}+6x-27 med hjälp av formel x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
-1,27 -3,9
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är positivt har det positiva talet större absolut värde än det negativa. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -27.
-1+27=26 -3+9=6
Beräkna summan för varje par.
a=-3 b=9
Lösningen är det par som ger Summa 6.
\left(x-3\right)\left(x+9\right)
Skriv om det faktoriserade uttrycket \left(x+a\right)\left(x+b\right) med hjälp av de erhållna värdena.
x=3 x=-9
Lös x-3=0 och x+9=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
x^{2}+6x+9=36
Använd binomialsatsen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} för att expandera \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9-36=0
Subtrahera 36 från båda led.
x^{2}+6x-27=0
Subtrahera 36 från 9 för att få -27.
a+b=6 ab=1\left(-27\right)=-27
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som x^{2}+ax+bx-27. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
-1,27 -3,9
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är positivt har det positiva talet större absolut värde än det negativa. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -27.
-1+27=26 -3+9=6
Beräkna summan för varje par.
a=-3 b=9
Lösningen är det par som ger Summa 6.
\left(x^{2}-3x\right)+\left(9x-27\right)
Skriv om x^{2}+6x-27 som \left(x^{2}-3x\right)+\left(9x-27\right).
x\left(x-3\right)+9\left(x-3\right)
Utfaktor x i den första och den 9 i den andra gruppen.
\left(x-3\right)\left(x+9\right)
Bryt ut den gemensamma termen x-3 genom att använda distributivitet.
x=3 x=-9
Lös x-3=0 och x+9=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
x^{2}+6x+9=36
Använd binomialsatsen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} för att expandera \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9-36=0
Subtrahera 36 från båda led.
x^{2}+6x-27=0
Subtrahera 36 från 9 för att få -27.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-27\right)}}{2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 1, b med 6 och c med -27 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-27\right)}}{2}
Kvadrera 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36+108}}{2}
Multiplicera -4 med -27.
x=\frac{-6±\sqrt{144}}{2}
Addera 36 till 108.
x=\frac{-6±12}{2}
Dra kvadratroten ur 144.
x=\frac{6}{2}
Lös nu ekvationen x=\frac{-6±12}{2} när ± är plus. Addera -6 till 12.
x=3
Dela 6 med 2.
x=-\frac{18}{2}
Lös nu ekvationen x=\frac{-6±12}{2} när ± är minus. Subtrahera 12 från -6.
x=-9
Dela -18 med 2.
x=3 x=-9
Ekvationen har lösts.
\sqrt{\left(x+3\right)^{2}}=\sqrt{36}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x+3=6 x+3=-6
Förenkla.
x=3 x=-9
Subtrahera 3 från båda ekvationsled.