Lös ut x
x=-3
x = \frac{24}{7} = 3\frac{3}{7} \approx 3,428571429
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Använd binomialsatsen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} för att expandera \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Överväg \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Multiplikation kan transformeras till differens av kvadrater med regeln: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrera 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Utveckla \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Beräkna 3 upphöjt till 2 och få 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Slå ihop x^{2} och 9x^{2} för att få 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Subtrahera 64 från 9 för att få -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Addera -55 och 1 för att få -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 3 med x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Subtrahera 3x^{2} från båda led.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Slå ihop 10x^{2} och -3x^{2} för att få 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Subtrahera 9x från båda led.
7x^{2}-3x-54=18
Slå ihop 6x och -9x för att få -3x.
7x^{2}-3x-54-18=0
Subtrahera 18 från båda led.
7x^{2}-3x-72=0
Subtrahera 18 från -54 för att få -72.
a+b=-3 ab=7\left(-72\right)=-504
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som 7x^{2}+ax+bx-72. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
1,-504 2,-252 3,-168 4,-126 6,-84 7,-72 8,-63 9,-56 12,-42 14,-36 18,-28 21,-24
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är negativt har det negativa talet större absolut värde än det positiva. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -504.
1-504=-503 2-252=-250 3-168=-165 4-126=-122 6-84=-78 7-72=-65 8-63=-55 9-56=-47 12-42=-30 14-36=-22 18-28=-10 21-24=-3
Beräkna summan för varje par.
a=-24 b=21
Lösningen är det par som ger Summa -3.
\left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right)
Skriv om 7x^{2}-3x-72 som \left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right).
x\left(7x-24\right)+3\left(7x-24\right)
Utfaktor x i den första och den 3 i den andra gruppen.
\left(7x-24\right)\left(x+3\right)
Bryt ut den gemensamma termen 7x-24 genom att använda distributivitet.
x=\frac{24}{7} x=-3
Lös 7x-24=0 och x+3=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Använd binomialsatsen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} för att expandera \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Överväg \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Multiplikation kan transformeras till differens av kvadrater med regeln: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrera 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Utveckla \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Beräkna 3 upphöjt till 2 och få 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Slå ihop x^{2} och 9x^{2} för att få 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Subtrahera 64 från 9 för att få -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Addera -55 och 1 för att få -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 3 med x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Subtrahera 3x^{2} från båda led.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Slå ihop 10x^{2} och -3x^{2} för att få 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Subtrahera 9x från båda led.
7x^{2}-3x-54=18
Slå ihop 6x och -9x för att få -3x.
7x^{2}-3x-54-18=0
Subtrahera 18 från båda led.
7x^{2}-3x-72=0
Subtrahera 18 från -54 för att få -72.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 7, b med -3 och c med -72 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Kvadrera -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-28\left(-72\right)}}{2\times 7}
Multiplicera -4 med 7.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+2016}}{2\times 7}
Multiplicera -28 med -72.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{2025}}{2\times 7}
Addera 9 till 2016.
x=\frac{-\left(-3\right)±45}{2\times 7}
Dra kvadratroten ur 2025.
x=\frac{3±45}{2\times 7}
Motsatsen till -3 är 3.
x=\frac{3±45}{14}
Multiplicera 2 med 7.
x=\frac{48}{14}
Lös nu ekvationen x=\frac{3±45}{14} när ± är plus. Addera 3 till 45.
x=\frac{24}{7}
Minska bråktalet \frac{48}{14} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 2.
x=-\frac{42}{14}
Lös nu ekvationen x=\frac{3±45}{14} när ± är minus. Subtrahera 45 från 3.
x=-3
Dela -42 med 14.
x=\frac{24}{7} x=-3
Ekvationen har lösts.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Använd binomialsatsen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} för att expandera \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Överväg \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Multiplikation kan transformeras till differens av kvadrater med regeln: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrera 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Utveckla \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Beräkna 3 upphöjt till 2 och få 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Slå ihop x^{2} och 9x^{2} för att få 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Subtrahera 64 från 9 för att få -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Addera -55 och 1 för att få -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 3 med x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Subtrahera 3x^{2} från båda led.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Slå ihop 10x^{2} och -3x^{2} för att få 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Subtrahera 9x från båda led.
7x^{2}-3x-54=18
Slå ihop 6x och -9x för att få -3x.
7x^{2}-3x=18+54
Lägg till 54 på båda sidorna.
7x^{2}-3x=72
Addera 18 och 54 för att få 72.
\frac{7x^{2}-3x}{7}=\frac{72}{7}
Dividera båda led med 7.
x^{2}-\frac{3}{7}x=\frac{72}{7}
Division med 7 tar ut multiplikationen med 7.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{72}{7}+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}
Dividera -\frac{3}{7}, koefficienten för termen x, med 2 för att få -\frac{3}{14}. Addera sedan kvadraten av -\frac{3}{14} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{72}{7}+\frac{9}{196}
Kvadrera -\frac{3}{14} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{2025}{196}
Addera \frac{72}{7} till \frac{9}{196} genom att hitta en gemensam nämnare och sedan addera täljarna. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{2025}{196}
Faktorisera x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2025}{196}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x-\frac{3}{14}=\frac{45}{14} x-\frac{3}{14}=-\frac{45}{14}
Förenkla.
x=\frac{24}{7} x=-3
Addera \frac{3}{14} till båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}