Hoppa till huvudinnehåll
Lös ut x
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

x^{2}+x-200=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-200\right)}}{2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 1, b med 1 och c med -200 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-200\right)}}{2}
Kvadrera 1.
x=\frac{-1±\sqrt{1+800}}{2}
Multiplicera -4 med -200.
x=\frac{-1±\sqrt{801}}{2}
Addera 1 till 800.
x=\frac{-1±3\sqrt{89}}{2}
Dra kvadratroten ur 801.
x=\frac{3\sqrt{89}-1}{2}
Lös nu ekvationen x=\frac{-1±3\sqrt{89}}{2} när ± är plus. Addera -1 till 3\sqrt{89}.
x=\frac{-3\sqrt{89}-1}{2}
Lös nu ekvationen x=\frac{-1±3\sqrt{89}}{2} när ± är minus. Subtrahera 3\sqrt{89} från -1.
x=\frac{3\sqrt{89}-1}{2} x=\frac{-3\sqrt{89}-1}{2}
Ekvationen har lösts.
x^{2}+x-200=0
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
x^{2}+x-200-\left(-200\right)=-\left(-200\right)
Addera 200 till båda ekvationsled.
x^{2}+x=-\left(-200\right)
Subtraktion av -200 från sig självt ger 0 som resultat.
x^{2}+x=200
Subtrahera -200 från 0.
x^{2}+x+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}=200+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}
Dividera 1, koefficienten för termen x, med 2 för att få \frac{1}{2}. Addera sedan kvadraten av \frac{1}{2} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=200+\frac{1}{4}
Kvadrera \frac{1}{2} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{801}{4}
Addera 200 till \frac{1}{4}.
\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{801}{4}
Faktorisera x^{2}+x+\frac{1}{4}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{801}{4}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x+\frac{1}{2}=\frac{3\sqrt{89}}{2} x+\frac{1}{2}=-\frac{3\sqrt{89}}{2}
Förenkla.
x=\frac{3\sqrt{89}-1}{2} x=\frac{-3\sqrt{89}-1}{2}
Subtrahera \frac{1}{2} från båda ekvationsled.