Lös ut x
x=\sqrt{19}\approx 4,358898944
x=-\sqrt{19}\approx -4,358898944
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
\left(x+3\right)\times 3-\left(x-2\right)\times 2=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -3,2 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med \left(x-2\right)\left(x+3\right), den minsta gemensamma multipeln för x-2,x+3.
3x+9-\left(x-2\right)\times 2=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x+3 med 3.
3x+9-\left(2x-4\right)=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x-2 med 2.
3x+9-2x+4=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Hitta motsatsen till 2x-4 genom att hitta motsatsen till varje term.
x+9+4=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Slå ihop 3x och -2x för att få x.
x+13=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Addera 9 och 4 för att få 13.
x+13=x^{2}+x-6
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x-2 med x+3 och slå ihop lika termer.
x+13-x^{2}=x-6
Subtrahera x^{2} från båda led.
x+13-x^{2}-x=-6
Subtrahera x från båda led.
13-x^{2}=-6
Slå ihop x och -x för att få 0.
-x^{2}=-6-13
Subtrahera 13 från båda led.
-x^{2}=-19
Subtrahera 13 från -6 för att få -19.
x^{2}=\frac{-19}{-1}
Dividera båda led med -1.
x^{2}=19
Bråktalet \frac{-19}{-1} kan förenklas till 19 genom att ta bort minustecknet från både täljare och nämnare.
x=\sqrt{19} x=-\sqrt{19}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
\left(x+3\right)\times 3-\left(x-2\right)\times 2=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -3,2 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med \left(x-2\right)\left(x+3\right), den minsta gemensamma multipeln för x-2,x+3.
3x+9-\left(x-2\right)\times 2=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x+3 med 3.
3x+9-\left(2x-4\right)=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x-2 med 2.
3x+9-2x+4=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Hitta motsatsen till 2x-4 genom att hitta motsatsen till varje term.
x+9+4=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Slå ihop 3x och -2x för att få x.
x+13=\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Addera 9 och 4 för att få 13.
x+13=x^{2}+x-6
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x-2 med x+3 och slå ihop lika termer.
x+13-x^{2}=x-6
Subtrahera x^{2} från båda led.
x+13-x^{2}-x=-6
Subtrahera x från båda led.
13-x^{2}=-6
Slå ihop x och -x för att få 0.
13-x^{2}+6=0
Lägg till 6 på båda sidorna.
19-x^{2}=0
Addera 13 och 6 för att få 19.
-x^{2}+19=0
Andragradsekvationer som den här, med en x^{2}-term men ingen x-term, kan fortfarande lösas med hjälp av lösningsformeln, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, när de har skrivits om på standardformen ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-1\right)\times 19}}{2\left(-1\right)}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med -1, b med 0 och c med 19 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-1\right)\times 19}}{2\left(-1\right)}
Kvadrera 0.
x=\frac{0±\sqrt{4\times 19}}{2\left(-1\right)}
Multiplicera -4 med -1.
x=\frac{0±\sqrt{76}}{2\left(-1\right)}
Multiplicera 4 med 19.
x=\frac{0±2\sqrt{19}}{2\left(-1\right)}
Dra kvadratroten ur 76.
x=\frac{0±2\sqrt{19}}{-2}
Multiplicera 2 med -1.
x=-\sqrt{19}
Lös nu ekvationen x=\frac{0±2\sqrt{19}}{-2} när ± är plus.
x=\sqrt{19}
Lös nu ekvationen x=\frac{0±2\sqrt{19}}{-2} när ± är minus.
x=-\sqrt{19} x=\sqrt{19}
Ekvationen har lösts.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}