Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

a+b=-11 ab=28
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo x^{2}-11x+28 me anë të formulës x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
-1,-28 -2,-14 -4,-7
Meqenëse ab është pozitive, a dhe b kanë shenjë të njëjtë. Meqenëse a+b është negative, a dhe b janë të dyja negative. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin 28.
-1-28=-29 -2-14=-16 -4-7=-11
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-7 b=-4
Zgjidhja është çifti që jep shumën -11.
\left(x-7\right)\left(x-4\right)
Rishkruaj shprehjen e faktorizuar \left(x+a\right)\left(x+b\right) duke përdorur vlerat e fituara.
x=7 x=4
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh x-7=0 dhe x-4=0.
a+b=-11 ab=1\times 28=28
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si x^{2}+ax+bx+28. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
-1,-28 -2,-14 -4,-7
Meqenëse ab është pozitive, a dhe b kanë shenjë të njëjtë. Meqenëse a+b është negative, a dhe b janë të dyja negative. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin 28.
-1-28=-29 -2-14=-16 -4-7=-11
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-7 b=-4
Zgjidhja është çifti që jep shumën -11.
\left(x^{2}-7x\right)+\left(-4x+28\right)
Rishkruaj x^{2}-11x+28 si \left(x^{2}-7x\right)+\left(-4x+28\right).
x\left(x-7\right)-4\left(x-7\right)
Faktorizo x në grupin e parë dhe -4 në të dytin.
\left(x-7\right)\left(x-4\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët x-7 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
x=7 x=4
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh x-7=0 dhe x-4=0.
x^{2}-11x+28=0
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\times 28}}{2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 1, b me -11 dhe c me 28 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\times 28}}{2}
Ngri në fuqi të dytë -11.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-112}}{2}
Shumëzo -4 herë 28.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{9}}{2}
Mblidh 121 me -112.
x=\frac{-\left(-11\right)±3}{2}
Gjej rrënjën katrore të 9.
x=\frac{11±3}{2}
E kundërta e -11 është 11.
x=\frac{14}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{11±3}{2} kur ± është plus. Mblidh 11 me 3.
x=7
Pjesëto 14 me 2.
x=\frac{8}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{11±3}{2} kur ± është minus. Zbrit 3 nga 11.
x=4
Pjesëto 8 me 2.
x=7 x=4
Ekuacioni është zgjidhur tani.
x^{2}-11x+28=0
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky mund të zgjidhen duke plotësuar katrorin. Për të plotësuar katrorin, ekuacioni duhet të jetë në fillim në formën x^{2}+bx=c.
x^{2}-11x+28-28=-28
Zbrit 28 nga të dyja anët e ekuacionit.
x^{2}-11x=-28
Zbritja e 28 nga vetja e tij jep 0.
x^{2}-11x+\left(-\frac{11}{2}\right)^{2}=-28+\left(-\frac{11}{2}\right)^{2}
Pjesëto -11, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë -\frac{11}{2}. Më pas mblidh katrorin e -\frac{11}{2} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}-11x+\frac{121}{4}=-28+\frac{121}{4}
Ngri në fuqi të dytë -\frac{11}{2} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}-11x+\frac{121}{4}=\frac{9}{4}
Mblidh -28 me \frac{121}{4}.
\left(x-\frac{11}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Faktori x^{2}-11x+\frac{121}{4}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{11}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x-\frac{11}{2}=\frac{3}{2} x-\frac{11}{2}=-\frac{3}{2}
Thjeshto.
x=7 x=4
Mblidh \frac{11}{2} në të dyja anët e ekuacionit.