Kaloni tek përmbajtja kryesore
Faktorizo
Tick mark Image
Vlerëso
Tick mark Image

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

a+b=-3 ab=1\left(-40\right)=-40
Faktorizo shprehjen nëpërmjet grupimit. Së pari, shprehja duhet të rishkruhet si p^{2}+ap+bp-40. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,-40 2,-20 4,-10 5,-8
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është negative, numri negativ ka vlerë absolute më të madhe se ai pozitiv. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -40.
1-40=-39 2-20=-18 4-10=-6 5-8=-3
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-8 b=5
Zgjidhja është çifti që jep shumën -3.
\left(p^{2}-8p\right)+\left(5p-40\right)
Rishkruaj p^{2}-3p-40 si \left(p^{2}-8p\right)+\left(5p-40\right).
p\left(p-8\right)+5\left(p-8\right)
Faktorizo p në grupin e parë dhe 5 në të dytin.
\left(p-8\right)\left(p+5\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët p-8 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
p^{2}-3p-40=0
Polinomi i shkallës së dytë mund të faktorizohet duke përdorur transformimin ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), ku x_{1} dhe x_{2} janë zgjidhjet e ekuacionit të shkallës së dytë ax^{2}+bx+c=0.
p=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-40\right)}}{2}
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
p=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-40\right)}}{2}
Ngri në fuqi të dytë -3.
p=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+160}}{2}
Shumëzo -4 herë -40.
p=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{169}}{2}
Mblidh 9 me 160.
p=\frac{-\left(-3\right)±13}{2}
Gjej rrënjën katrore të 169.
p=\frac{3±13}{2}
E kundërta e -3 është 3.
p=\frac{16}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin p=\frac{3±13}{2} kur ± është plus. Mblidh 3 me 13.
p=8
Pjesëto 16 me 2.
p=-\frac{10}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin p=\frac{3±13}{2} kur ± është minus. Zbrit 13 nga 3.
p=-5
Pjesëto -10 me 2.
p^{2}-3p-40=\left(p-8\right)\left(p-\left(-5\right)\right)
Faktorizo shprehjen origjinale duke përdorur ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Zëvendëso 8 për x_{1} dhe -5 për x_{2}.
p^{2}-3p-40=\left(p-8\right)\left(p+5\right)
Thjeshto të gjitha shprehjet e formës p-\left(-q\right) në p+q.