Kaloni tek përmbajtja kryesore
Faktorizo
Tick mark Image
Vlerëso
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

a+b=-7 ab=1\times 10=10
Faktorizo shprehjen nëpërmjet grupimit. Së pari, shprehja duhet të rishkruhet si x^{2}+ax+bx+10. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
-1,-10 -2,-5
Meqenëse ab është pozitive, a dhe b kanë shenjë të njëjtë. Meqenëse a+b është negative, a dhe b janë të dyja negative. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin 10.
-1-10=-11 -2-5=-7
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-5 b=-2
Zgjidhja është çifti që jep shumën -7.
\left(x^{2}-5x\right)+\left(-2x+10\right)
Rishkruaj x^{2}-7x+10 si \left(x^{2}-5x\right)+\left(-2x+10\right).
x\left(x-5\right)-2\left(x-5\right)
Faktorizo x në grupin e parë dhe -2 në të dytin.
\left(x-5\right)\left(x-2\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët x-5 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
x^{2}-7x+10=0
Polinomi i shkallës së dytë mund të faktorizohet duke përdorur transformimin ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), ku x_{1} dhe x_{2} janë zgjidhjet e ekuacionit të shkallës së dytë ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\times 10}}{2}
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-4\times 10}}{2}
Ngri në fuqi të dytë -7.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-40}}{2}
Shumëzo -4 herë 10.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{9}}{2}
Mblidh 49 me -40.
x=\frac{-\left(-7\right)±3}{2}
Gjej rrënjën katrore të 9.
x=\frac{7±3}{2}
E kundërta e -7 është 7.
x=\frac{10}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{7±3}{2} kur ± është plus. Mblidh 7 me 3.
x=5
Pjesëto 10 me 2.
x=\frac{4}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{7±3}{2} kur ± është minus. Zbrit 3 nga 7.
x=2
Pjesëto 4 me 2.
x^{2}-7x+10=\left(x-5\right)\left(x-2\right)
Faktorizo shprehjen origjinale duke përdorur ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Zëvendëso 5 për x_{1} dhe 2 për x_{2}.