Gjej x
x=\sqrt{3}\approx 1.732050808
x=-\sqrt{3}\approx -1.732050808
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
-2x^{2}=2-8
Zbrit 8 nga të dyja anët.
-2x^{2}=-6
Zbrit 8 nga 2 për të marrë -6.
x^{2}=\frac{-6}{-2}
Pjesëto të dyja anët me -2.
x^{2}=3
Pjesëto -6 me -2 për të marrë 3.
x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3}
Merr rrënjën katrore në të dyja anët e ekuacionit.
8-2x^{2}-2=0
Zbrit 2 nga të dyja anët.
6-2x^{2}=0
Zbrit 2 nga 8 për të marrë 6.
-2x^{2}+6=0
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky, me një kufizë x^{2}, por pa kufizë x, përsëri mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, pasi të jenë vendosur në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-2\right)\times 6}}{2\left(-2\right)}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me -2, b me 0 dhe c me 6 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-2\right)\times 6}}{2\left(-2\right)}
Ngri në fuqi të dytë 0.
x=\frac{0±\sqrt{8\times 6}}{2\left(-2\right)}
Shumëzo -4 herë -2.
x=\frac{0±\sqrt{48}}{2\left(-2\right)}
Shumëzo 8 herë 6.
x=\frac{0±4\sqrt{3}}{2\left(-2\right)}
Gjej rrënjën katrore të 48.
x=\frac{0±4\sqrt{3}}{-4}
Shumëzo 2 herë -2.
x=-\sqrt{3}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{0±4\sqrt{3}}{-4} kur ± është plus.
x=\sqrt{3}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{0±4\sqrt{3}}{-4} kur ± është minus.
x=-\sqrt{3} x=\sqrt{3}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}