Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

6x^{2}-x-40=0
Zbrit 40 nga të dyja anët.
a+b=-1 ab=6\left(-40\right)=-240
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si 6x^{2}+ax+bx-40. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,-240 2,-120 3,-80 4,-60 5,-48 6,-40 8,-30 10,-24 12,-20 15,-16
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është negative, numri negativ ka vlerë absolute më të madhe se ai pozitiv. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -240.
1-240=-239 2-120=-118 3-80=-77 4-60=-56 5-48=-43 6-40=-34 8-30=-22 10-24=-14 12-20=-8 15-16=-1
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-16 b=15
Zgjidhja është çifti që jep shumën -1.
\left(6x^{2}-16x\right)+\left(15x-40\right)
Rishkruaj 6x^{2}-x-40 si \left(6x^{2}-16x\right)+\left(15x-40\right).
2x\left(3x-8\right)+5\left(3x-8\right)
Faktorizo 2x në grupin e parë dhe 5 në të dytin.
\left(3x-8\right)\left(2x+5\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët 3x-8 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
x=\frac{8}{3} x=-\frac{5}{2}
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh 3x-8=0 dhe 2x+5=0.
6x^{2}-x=40
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
6x^{2}-x-40=40-40
Zbrit 40 nga të dyja anët e ekuacionit.
6x^{2}-x-40=0
Zbritja e 40 nga vetja e tij jep 0.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 6\left(-40\right)}}{2\times 6}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 6, b me -1 dhe c me -40 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-24\left(-40\right)}}{2\times 6}
Shumëzo -4 herë 6.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+960}}{2\times 6}
Shumëzo -24 herë -40.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{961}}{2\times 6}
Mblidh 1 me 960.
x=\frac{-\left(-1\right)±31}{2\times 6}
Gjej rrënjën katrore të 961.
x=\frac{1±31}{2\times 6}
E kundërta e -1 është 1.
x=\frac{1±31}{12}
Shumëzo 2 herë 6.
x=\frac{32}{12}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{1±31}{12} kur ± është plus. Mblidh 1 me 31.
x=\frac{8}{3}
Thjeshto thyesën \frac{32}{12} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 4.
x=-\frac{30}{12}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{1±31}{12} kur ± është minus. Zbrit 31 nga 1.
x=-\frac{5}{2}
Thjeshto thyesën \frac{-30}{12} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 6.
x=\frac{8}{3} x=-\frac{5}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
6x^{2}-x=40
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky mund të zgjidhen duke plotësuar katrorin. Për të plotësuar katrorin, ekuacioni duhet të jetë në fillim në formën x^{2}+bx=c.
\frac{6x^{2}-x}{6}=\frac{40}{6}
Pjesëto të dyja anët me 6.
x^{2}-\frac{1}{6}x=\frac{40}{6}
Pjesëtimi me 6 zhbën shumëzimin me 6.
x^{2}-\frac{1}{6}x=\frac{20}{3}
Thjeshto thyesën \frac{40}{6} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 2.
x^{2}-\frac{1}{6}x+\left(-\frac{1}{12}\right)^{2}=\frac{20}{3}+\left(-\frac{1}{12}\right)^{2}
Pjesëto -\frac{1}{6}, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë -\frac{1}{12}. Më pas mblidh katrorin e -\frac{1}{12} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}-\frac{1}{6}x+\frac{1}{144}=\frac{20}{3}+\frac{1}{144}
Ngri në fuqi të dytë -\frac{1}{12} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}-\frac{1}{6}x+\frac{1}{144}=\frac{961}{144}
Mblidh \frac{20}{3} me \frac{1}{144} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
\left(x-\frac{1}{12}\right)^{2}=\frac{961}{144}
Faktori x^{2}-\frac{1}{6}x+\frac{1}{144}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{12}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{961}{144}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x-\frac{1}{12}=\frac{31}{12} x-\frac{1}{12}=-\frac{31}{12}
Thjeshto.
x=\frac{8}{3} x=-\frac{5}{2}
Mblidh \frac{1}{12} në të dyja anët e ekuacionit.