Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x (complex solution)
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

-5x^{2}+4x=4
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
-5x^{2}+4x-4=4-4
Zbrit 4 nga të dyja anët e ekuacionit.
-5x^{2}+4x-4=0
Zbritja e 4 nga vetja e tij jep 0.
x=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\left(-5\right)\left(-4\right)}}{2\left(-5\right)}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me -5, b me 4 dhe c me -4 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-4±\sqrt{16-4\left(-5\right)\left(-4\right)}}{2\left(-5\right)}
Ngri në fuqi të dytë 4.
x=\frac{-4±\sqrt{16+20\left(-4\right)}}{2\left(-5\right)}
Shumëzo -4 herë -5.
x=\frac{-4±\sqrt{16-80}}{2\left(-5\right)}
Shumëzo 20 herë -4.
x=\frac{-4±\sqrt{-64}}{2\left(-5\right)}
Mblidh 16 me -80.
x=\frac{-4±8i}{2\left(-5\right)}
Gjej rrënjën katrore të -64.
x=\frac{-4±8i}{-10}
Shumëzo 2 herë -5.
x=\frac{-4+8i}{-10}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-4±8i}{-10} kur ± është plus. Mblidh -4 me 8i.
x=\frac{2}{5}-\frac{4}{5}i
Pjesëto -4+8i me -10.
x=\frac{-4-8i}{-10}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-4±8i}{-10} kur ± është minus. Zbrit 8i nga -4.
x=\frac{2}{5}+\frac{4}{5}i
Pjesëto -4-8i me -10.
x=\frac{2}{5}-\frac{4}{5}i x=\frac{2}{5}+\frac{4}{5}i
Ekuacioni është zgjidhur tani.
-5x^{2}+4x=4
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky mund të zgjidhen duke plotësuar katrorin. Për të plotësuar katrorin, ekuacioni duhet të jetë në fillim në formën x^{2}+bx=c.
\frac{-5x^{2}+4x}{-5}=\frac{4}{-5}
Pjesëto të dyja anët me -5.
x^{2}+\frac{4}{-5}x=\frac{4}{-5}
Pjesëtimi me -5 zhbën shumëzimin me -5.
x^{2}-\frac{4}{5}x=\frac{4}{-5}
Pjesëto 4 me -5.
x^{2}-\frac{4}{5}x=-\frac{4}{5}
Pjesëto 4 me -5.
x^{2}-\frac{4}{5}x+\left(-\frac{2}{5}\right)^{2}=-\frac{4}{5}+\left(-\frac{2}{5}\right)^{2}
Pjesëto -\frac{4}{5}, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë -\frac{2}{5}. Më pas mblidh katrorin e -\frac{2}{5} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}-\frac{4}{5}x+\frac{4}{25}=-\frac{4}{5}+\frac{4}{25}
Ngri në fuqi të dytë -\frac{2}{5} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}-\frac{4}{5}x+\frac{4}{25}=-\frac{16}{25}
Mblidh -\frac{4}{5} me \frac{4}{25} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
\left(x-\frac{2}{5}\right)^{2}=-\frac{16}{25}
Faktori x^{2}-\frac{4}{5}x+\frac{4}{25}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{2}{5}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{16}{25}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x-\frac{2}{5}=\frac{4}{5}i x-\frac{2}{5}=-\frac{4}{5}i
Thjeshto.
x=\frac{2}{5}+\frac{4}{5}i x=\frac{2}{5}-\frac{4}{5}i
Mblidh \frac{2}{5} në të dyja anët e ekuacionit.