Gjej x
x = -\frac{5}{3} = -1\frac{2}{3} \approx -1.666666667
x=3
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
-3x^{2}+4x+15=0
Risistemo polinomin për ta vendosur në formën standarde. Renditi kufizat nga fuqia më e madhe tek ajo më e vogël.
a+b=4 ab=-3\times 15=-45
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si -3x^{2}+ax+bx+15. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
-1,45 -3,15 -5,9
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është pozitive, numri pozitiv ka vlerë absolute më të madhe se ai negativ. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -45.
-1+45=44 -3+15=12 -5+9=4
Llogarit shumën për çdo çift.
a=9 b=-5
Zgjidhja është çifti që jep shumën 4.
\left(-3x^{2}+9x\right)+\left(-5x+15\right)
Rishkruaj -3x^{2}+4x+15 si \left(-3x^{2}+9x\right)+\left(-5x+15\right).
3x\left(-x+3\right)+5\left(-x+3\right)
Faktorizo 3x në grupin e parë dhe 5 në të dytin.
\left(-x+3\right)\left(3x+5\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët -x+3 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
x=3 x=-\frac{5}{3}
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh -x+3=0 dhe 3x+5=0.
-3x^{2}+4x+15=0
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\left(-3\right)\times 15}}{2\left(-3\right)}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me -3, b me 4 dhe c me 15 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-4±\sqrt{16-4\left(-3\right)\times 15}}{2\left(-3\right)}
Ngri në fuqi të dytë 4.
x=\frac{-4±\sqrt{16+12\times 15}}{2\left(-3\right)}
Shumëzo -4 herë -3.
x=\frac{-4±\sqrt{16+180}}{2\left(-3\right)}
Shumëzo 12 herë 15.
x=\frac{-4±\sqrt{196}}{2\left(-3\right)}
Mblidh 16 me 180.
x=\frac{-4±14}{2\left(-3\right)}
Gjej rrënjën katrore të 196.
x=\frac{-4±14}{-6}
Shumëzo 2 herë -3.
x=\frac{10}{-6}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-4±14}{-6} kur ± është plus. Mblidh -4 me 14.
x=-\frac{5}{3}
Thjeshto thyesën \frac{10}{-6} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 2.
x=-\frac{18}{-6}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-4±14}{-6} kur ± është minus. Zbrit 14 nga -4.
x=3
Pjesëto -18 me -6.
x=-\frac{5}{3} x=3
Ekuacioni është zgjidhur tani.
-3x^{2}+4x+15=0
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky mund të zgjidhen duke plotësuar katrorin. Për të plotësuar katrorin, ekuacioni duhet të jetë në fillim në formën x^{2}+bx=c.
-3x^{2}+4x+15-15=-15
Zbrit 15 nga të dyja anët e ekuacionit.
-3x^{2}+4x=-15
Zbritja e 15 nga vetja e tij jep 0.
\frac{-3x^{2}+4x}{-3}=-\frac{15}{-3}
Pjesëto të dyja anët me -3.
x^{2}+\frac{4}{-3}x=-\frac{15}{-3}
Pjesëtimi me -3 zhbën shumëzimin me -3.
x^{2}-\frac{4}{3}x=-\frac{15}{-3}
Pjesëto 4 me -3.
x^{2}-\frac{4}{3}x=5
Pjesëto -15 me -3.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}=5+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}
Pjesëto -\frac{4}{3}, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë -\frac{2}{3}. Më pas mblidh katrorin e -\frac{2}{3} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=5+\frac{4}{9}
Ngri në fuqi të dytë -\frac{2}{3} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=\frac{49}{9}
Mblidh 5 me \frac{4}{9}.
\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}=\frac{49}{9}
Faktori x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{9}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x-\frac{2}{3}=\frac{7}{3} x-\frac{2}{3}=-\frac{7}{3}
Thjeshto.
x=3 x=-\frac{5}{3}
Mblidh \frac{2}{3} në të dyja anët e ekuacionit.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}