Gjej x
x=\frac{3\sqrt{5}}{5}-1\approx 0.341640786
x=-\frac{3\sqrt{5}}{5}-1\approx -2.341640786
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
32=40x^{2}+80x
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 5x me 8x+16.
40x^{2}+80x=32
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
40x^{2}+80x-32=0
Zbrit 32 nga të dyja anët.
x=\frac{-80±\sqrt{80^{2}-4\times 40\left(-32\right)}}{2\times 40}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 40, b me 80 dhe c me -32 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-80±\sqrt{6400-4\times 40\left(-32\right)}}{2\times 40}
Ngri në fuqi të dytë 80.
x=\frac{-80±\sqrt{6400-160\left(-32\right)}}{2\times 40}
Shumëzo -4 herë 40.
x=\frac{-80±\sqrt{6400+5120}}{2\times 40}
Shumëzo -160 herë -32.
x=\frac{-80±\sqrt{11520}}{2\times 40}
Mblidh 6400 me 5120.
x=\frac{-80±48\sqrt{5}}{2\times 40}
Gjej rrënjën katrore të 11520.
x=\frac{-80±48\sqrt{5}}{80}
Shumëzo 2 herë 40.
x=\frac{48\sqrt{5}-80}{80}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-80±48\sqrt{5}}{80} kur ± është plus. Mblidh -80 me 48\sqrt{5}.
x=\frac{3\sqrt{5}}{5}-1
Pjesëto -80+48\sqrt{5} me 80.
x=\frac{-48\sqrt{5}-80}{80}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-80±48\sqrt{5}}{80} kur ± është minus. Zbrit 48\sqrt{5} nga -80.
x=-\frac{3\sqrt{5}}{5}-1
Pjesëto -80-48\sqrt{5} me 80.
x=\frac{3\sqrt{5}}{5}-1 x=-\frac{3\sqrt{5}}{5}-1
Ekuacioni është zgjidhur tani.
32=40x^{2}+80x
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 5x me 8x+16.
40x^{2}+80x=32
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
\frac{40x^{2}+80x}{40}=\frac{32}{40}
Pjesëto të dyja anët me 40.
x^{2}+\frac{80}{40}x=\frac{32}{40}
Pjesëtimi me 40 zhbën shumëzimin me 40.
x^{2}+2x=\frac{32}{40}
Pjesëto 80 me 40.
x^{2}+2x=\frac{4}{5}
Thjeshto thyesën \frac{32}{40} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 8.
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{4}{5}+1^{2}
Pjesëto 2, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë 1. Më pas mblidh katrorin e 1 në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}+2x+1=\frac{4}{5}+1
Ngri në fuqi të dytë 1.
x^{2}+2x+1=\frac{9}{5}
Mblidh \frac{4}{5} me 1.
\left(x+1\right)^{2}=\frac{9}{5}
Faktori x^{2}+2x+1. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{5}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x+1=\frac{3\sqrt{5}}{5} x+1=-\frac{3\sqrt{5}}{5}
Thjeshto.
x=\frac{3\sqrt{5}}{5}-1 x=-\frac{3\sqrt{5}}{5}-1
Zbrit 1 nga të dyja anët e ekuacionit.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}