Kaloni tek përmbajtja kryesore
Faktorizo
Tick mark Image
Vlerëso
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

a+b=11 ab=2\times 15=30
Faktorizo shprehjen nëpërmjet grupimit. Së pari, shprehja duhet të rishkruhet si 2x^{2}+ax+bx+15. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,30 2,15 3,10 5,6
Meqenëse ab është pozitive, a dhe b kanë shenjë të njëjtë. Meqenëse a+b është pozitive, a dhe b janë të dyja pozitive. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin 30.
1+30=31 2+15=17 3+10=13 5+6=11
Llogarit shumën për çdo çift.
a=5 b=6
Zgjidhja është çifti që jep shumën 11.
\left(2x^{2}+5x\right)+\left(6x+15\right)
Rishkruaj 2x^{2}+11x+15 si \left(2x^{2}+5x\right)+\left(6x+15\right).
x\left(2x+5\right)+3\left(2x+5\right)
Faktorizo x në grupin e parë dhe 3 në të dytin.
\left(2x+5\right)\left(x+3\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët 2x+5 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
2x^{2}+11x+15=0
Polinomi i shkallës së dytë mund të faktorizohet duke përdorur transformimin ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), ku x_{1} dhe x_{2} janë zgjidhjet e ekuacionit të shkallës së dytë ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-11±\sqrt{11^{2}-4\times 2\times 15}}{2\times 2}
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-11±\sqrt{121-4\times 2\times 15}}{2\times 2}
Ngri në fuqi të dytë 11.
x=\frac{-11±\sqrt{121-8\times 15}}{2\times 2}
Shumëzo -4 herë 2.
x=\frac{-11±\sqrt{121-120}}{2\times 2}
Shumëzo -8 herë 15.
x=\frac{-11±\sqrt{1}}{2\times 2}
Mblidh 121 me -120.
x=\frac{-11±1}{2\times 2}
Gjej rrënjën katrore të 1.
x=\frac{-11±1}{4}
Shumëzo 2 herë 2.
x=-\frac{10}{4}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-11±1}{4} kur ± është plus. Mblidh -11 me 1.
x=-\frac{5}{2}
Thjeshto thyesën \frac{-10}{4} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 2.
x=-\frac{12}{4}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{-11±1}{4} kur ± është minus. Zbrit 1 nga -11.
x=-3
Pjesëto -12 me 4.
2x^{2}+11x+15=2\left(x-\left(-\frac{5}{2}\right)\right)\left(x-\left(-3\right)\right)
Faktorizo shprehjen origjinale duke përdorur ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Zëvendëso -\frac{5}{2} për x_{1} dhe -3 për x_{2}.
2x^{2}+11x+15=2\left(x+\frac{5}{2}\right)\left(x+3\right)
Thjeshto të gjitha shprehjet e formës p-\left(-q\right) në p+q.
2x^{2}+11x+15=2\times \frac{2x+5}{2}\left(x+3\right)
Mblidh \frac{5}{2} me x duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
2x^{2}+11x+15=\left(2x+5\right)\left(x+3\right)
Thjeshto faktorin më të madh të përbashkët 2 në 2 dhe 2.