Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

\frac{1064}{16}=x^{2}
Pjesëto të dyja anët me 16.
\frac{133}{2}=x^{2}
Thjeshto thyesën \frac{1064}{16} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 8.
x^{2}=\frac{133}{2}
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
x=\frac{\sqrt{266}}{2} x=-\frac{\sqrt{266}}{2}
Merr rrënjën katrore në të dyja anët e ekuacionit.
\frac{1064}{16}=x^{2}
Pjesëto të dyja anët me 16.
\frac{133}{2}=x^{2}
Thjeshto thyesën \frac{1064}{16} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 8.
x^{2}=\frac{133}{2}
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
x^{2}-\frac{133}{2}=0
Zbrit \frac{133}{2} nga të dyja anët.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-\frac{133}{2}\right)}}{2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 1, b me 0 dhe c me -\frac{133}{2} në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-\frac{133}{2}\right)}}{2}
Ngri në fuqi të dytë 0.
x=\frac{0±\sqrt{266}}{2}
Shumëzo -4 herë -\frac{133}{2}.
x=\frac{\sqrt{266}}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{0±\sqrt{266}}{2} kur ± është plus.
x=-\frac{\sqrt{266}}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{0±\sqrt{266}}{2} kur ± është minus.
x=\frac{\sqrt{266}}{2} x=-\frac{\sqrt{266}}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.