Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Zbrit 2x^{2} nga të dyja anët.
1-3x^{2}=-1+x
Kombino -x^{2} dhe -2x^{2} për të marrë -3x^{2}.
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
Zbrit -1 nga të dyja anët.
1-3x^{2}+1=x
E kundërta e -1 është 1.
2\times 1-3x^{2}=x
Kombino 1 dhe 1 për të marrë 2\times 1.
2\times 1-3x^{2}-x=0
Zbrit x nga të dyja anët.
2-3x^{2}-x=0
Shumëzo 2 me 1 për të marrë 2.
-3x^{2}-x+2=0
Risistemo polinomin për ta vendosur në formën standarde. Renditi kufizat nga fuqia më e madhe tek ajo më e vogël.
a+b=-1 ab=-3\times 2=-6
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si -3x^{2}+ax+bx+2. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,-6 2,-3
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është negative, numri negativ ka vlerë absolute më të madhe se ai pozitiv. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -6.
1-6=-5 2-3=-1
Llogarit shumën për çdo çift.
a=2 b=-3
Zgjidhja është çifti që jep shumën -1.
\left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right)
Rishkruaj -3x^{2}-x+2 si \left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right).
-x\left(3x-2\right)-\left(3x-2\right)
Faktorizo -x në grupin e parë dhe -1 në të dytin.
\left(3x-2\right)\left(-x-1\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët 3x-2 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
x=\frac{2}{3} x=-1
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh 3x-2=0 dhe -x-1=0.
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Zbrit 2x^{2} nga të dyja anët.
1-3x^{2}=-1+x
Kombino -x^{2} dhe -2x^{2} për të marrë -3x^{2}.
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
Zbrit -1 nga të dyja anët.
1-3x^{2}+1=x
E kundërta e -1 është 1.
2\times 1-3x^{2}=x
Kombino 1 dhe 1 për të marrë 2\times 1.
2\times 1-3x^{2}-x=0
Zbrit x nga të dyja anët.
2-3x^{2}-x=0
Shumëzo 2 me 1 për të marrë 2.
-3x^{2}-x+2=0
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-3\right)\times 2}}{2\left(-3\right)}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me -3, b me -1 dhe c me 2 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+12\times 2}}{2\left(-3\right)}
Shumëzo -4 herë -3.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+24}}{2\left(-3\right)}
Shumëzo 12 herë 2.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{25}}{2\left(-3\right)}
Mblidh 1 me 24.
x=\frac{-\left(-1\right)±5}{2\left(-3\right)}
Gjej rrënjën katrore të 25.
x=\frac{1±5}{2\left(-3\right)}
E kundërta e -1 është 1.
x=\frac{1±5}{-6}
Shumëzo 2 herë -3.
x=\frac{6}{-6}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{1±5}{-6} kur ± është plus. Mblidh 1 me 5.
x=-1
Pjesëto 6 me -6.
x=-\frac{4}{-6}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{1±5}{-6} kur ± është minus. Zbrit 5 nga 1.
x=\frac{2}{3}
Thjeshto thyesën \frac{-4}{-6} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 2.
x=-1 x=\frac{2}{3}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Zbrit 2x^{2} nga të dyja anët.
1-3x^{2}=-1+x
Kombino -x^{2} dhe -2x^{2} për të marrë -3x^{2}.
1-3x^{2}-x=-1
Zbrit x nga të dyja anët.
-3x^{2}-x=-1-1
Zbrit 1 nga të dyja anët.
-3x^{2}-x=-2
Zbrit 1 nga -1 për të marrë -2.
\frac{-3x^{2}-x}{-3}=-\frac{2}{-3}
Pjesëto të dyja anët me -3.
x^{2}+\left(-\frac{1}{-3}\right)x=-\frac{2}{-3}
Pjesëtimi me -3 zhbën shumëzimin me -3.
x^{2}+\frac{1}{3}x=-\frac{2}{-3}
Pjesëto -1 me -3.
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}
Pjesëto -2 me -3.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{2}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
Pjesëto \frac{1}{3}, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë \frac{1}{6}. Më pas mblidh katrorin e \frac{1}{6} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{2}{3}+\frac{1}{36}
Ngri në fuqi të dytë \frac{1}{6} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{25}{36}
Mblidh \frac{2}{3} me \frac{1}{36} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{25}{36}
Faktori x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{36}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x+\frac{1}{6}=\frac{5}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{5}{6}
Thjeshto.
x=\frac{2}{3} x=-1
Zbrit \frac{1}{6} nga të dyja anët e ekuacionit.