Kaloni tek përmbajtja kryesore
Faktorizo
Tick mark Image
Vlerëso
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

a+b=-11 ab=-60=-60
Faktorizo shprehjen nëpërmjet grupimit. Së pari, shprehja duhet të rishkruhet si -x^{2}+ax+bx+60. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,-60 2,-30 3,-20 4,-15 5,-12 6,-10
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është negative, numri negativ ka vlerë absolute më të madhe se ai pozitiv. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -60.
1-60=-59 2-30=-28 3-20=-17 4-15=-11 5-12=-7 6-10=-4
Llogarit shumën për çdo çift.
a=4 b=-15
Zgjidhja është çifti që jep shumën -11.
\left(-x^{2}+4x\right)+\left(-15x+60\right)
Rishkruaj -x^{2}-11x+60 si \left(-x^{2}+4x\right)+\left(-15x+60\right).
x\left(-x+4\right)+15\left(-x+4\right)
Faktorizo x në grupin e parë dhe 15 në të dytin.
\left(-x+4\right)\left(x+15\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët -x+4 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
-x^{2}-11x+60=0
Polinomi i shkallës së dytë mund të faktorizohet duke përdorur transformimin ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), ku x_{1} dhe x_{2} janë zgjidhjet e ekuacionit të shkallës së dytë ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 60}}{2\left(-1\right)}
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\left(-1\right)\times 60}}{2\left(-1\right)}
Ngri në fuqi të dytë -11.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+4\times 60}}{2\left(-1\right)}
Shumëzo -4 herë -1.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+240}}{2\left(-1\right)}
Shumëzo 4 herë 60.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{361}}{2\left(-1\right)}
Mblidh 121 me 240.
x=\frac{-\left(-11\right)±19}{2\left(-1\right)}
Gjej rrënjën katrore të 361.
x=\frac{11±19}{2\left(-1\right)}
E kundërta e -11 është 11.
x=\frac{11±19}{-2}
Shumëzo 2 herë -1.
x=\frac{30}{-2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{11±19}{-2} kur ± është plus. Mblidh 11 me 19.
x=-15
Pjesëto 30 me -2.
x=-\frac{8}{-2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{11±19}{-2} kur ± është minus. Zbrit 19 nga 11.
x=4
Pjesëto -8 me -2.
-x^{2}-11x+60=-\left(x-\left(-15\right)\right)\left(x-4\right)
Faktorizo shprehjen origjinale duke përdorur ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Zëvendëso -15 për x_{1} dhe 4 për x_{2}.
-x^{2}-11x+60=-\left(x+15\right)\left(x-4\right)
Thjeshto të gjitha shprehjet e formës p-\left(-q\right) në p+q.