Gjej a
a=\frac{1}{2}=0.5
a = -\frac{7}{2} = -3\frac{1}{2} = -3.5
Share
Kopjuar në clipboard
4a^{2}+12a+9=16
Përdor teoremën e binomit \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} për të zgjeruar \left(2a+3\right)^{2}.
4a^{2}+12a+9-16=0
Zbrit 16 nga të dyja anët.
4a^{2}+12a-7=0
Zbrit 16 nga 9 për të marrë -7.
a+b=12 ab=4\left(-7\right)=-28
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si 4a^{2}+aa+ba-7. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
-1,28 -2,14 -4,7
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është pozitive, numri pozitiv ka vlerë absolute më të madhe se ai negativ. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -28.
-1+28=27 -2+14=12 -4+7=3
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-2 b=14
Zgjidhja është çifti që jep shumën 12.
\left(4a^{2}-2a\right)+\left(14a-7\right)
Rishkruaj 4a^{2}+12a-7 si \left(4a^{2}-2a\right)+\left(14a-7\right).
2a\left(2a-1\right)+7\left(2a-1\right)
Faktorizo 2a në grupin e parë dhe 7 në të dytin.
\left(2a-1\right)\left(2a+7\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët 2a-1 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
a=\frac{1}{2} a=-\frac{7}{2}
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh 2a-1=0 dhe 2a+7=0.
4a^{2}+12a+9=16
Përdor teoremën e binomit \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} për të zgjeruar \left(2a+3\right)^{2}.
4a^{2}+12a+9-16=0
Zbrit 16 nga të dyja anët.
4a^{2}+12a-7=0
Zbrit 16 nga 9 për të marrë -7.
a=\frac{-12±\sqrt{12^{2}-4\times 4\left(-7\right)}}{2\times 4}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 4, b me 12 dhe c me -7 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-12±\sqrt{144-4\times 4\left(-7\right)}}{2\times 4}
Ngri në fuqi të dytë 12.
a=\frac{-12±\sqrt{144-16\left(-7\right)}}{2\times 4}
Shumëzo -4 herë 4.
a=\frac{-12±\sqrt{144+112}}{2\times 4}
Shumëzo -16 herë -7.
a=\frac{-12±\sqrt{256}}{2\times 4}
Mblidh 144 me 112.
a=\frac{-12±16}{2\times 4}
Gjej rrënjën katrore të 256.
a=\frac{-12±16}{8}
Shumëzo 2 herë 4.
a=\frac{4}{8}
Tani zgjidhe ekuacionin a=\frac{-12±16}{8} kur ± është plus. Mblidh -12 me 16.
a=\frac{1}{2}
Thjeshto thyesën \frac{4}{8} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 4.
a=-\frac{28}{8}
Tani zgjidhe ekuacionin a=\frac{-12±16}{8} kur ± është minus. Zbrit 16 nga -12.
a=-\frac{7}{2}
Thjeshto thyesën \frac{-28}{8} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 4.
a=\frac{1}{2} a=-\frac{7}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
4a^{2}+12a+9=16
Përdor teoremën e binomit \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} për të zgjeruar \left(2a+3\right)^{2}.
4a^{2}+12a=16-9
Zbrit 9 nga të dyja anët.
4a^{2}+12a=7
Zbrit 9 nga 16 për të marrë 7.
\frac{4a^{2}+12a}{4}=\frac{7}{4}
Pjesëto të dyja anët me 4.
a^{2}+\frac{12}{4}a=\frac{7}{4}
Pjesëtimi me 4 zhbën shumëzimin me 4.
a^{2}+3a=\frac{7}{4}
Pjesëto 12 me 4.
a^{2}+3a+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{7}{4}+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
Pjesëto 3, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë \frac{3}{2}. Më pas mblidh katrorin e \frac{3}{2} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
a^{2}+3a+\frac{9}{4}=\frac{7+9}{4}
Ngri në fuqi të dytë \frac{3}{2} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
a^{2}+3a+\frac{9}{4}=4
Mblidh \frac{7}{4} me \frac{9}{4} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
\left(a+\frac{3}{2}\right)^{2}=4
Faktori a^{2}+3a+\frac{9}{4}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(a+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{4}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
a+\frac{3}{2}=2 a+\frac{3}{2}=-2
Thjeshto.
a=\frac{1}{2} a=-\frac{7}{2}
Zbrit \frac{3}{2} nga të dyja anët e ekuacionit.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}