Gjej x, y
x=-4
y=12
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
5x+\frac{2}{3}y=-12,-6x-\frac{1}{3}y=20
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
5x+\frac{2}{3}y=-12
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
5x=-\frac{2}{3}y-12
Zbrit \frac{2y}{3} nga të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{1}{5}\left(-\frac{2}{3}y-12\right)
Pjesëto të dyja anët me 5.
x=-\frac{2}{15}y-\frac{12}{5}
Shumëzo \frac{1}{5} herë -\frac{2y}{3}-12.
-6\left(-\frac{2}{15}y-\frac{12}{5}\right)-\frac{1}{3}y=20
Zëvendëso x me -\frac{2y}{15}-\frac{12}{5} në ekuacionin tjetër, -6x-\frac{1}{3}y=20.
\frac{4}{5}y+\frac{72}{5}-\frac{1}{3}y=20
Shumëzo -6 herë -\frac{2y}{15}-\frac{12}{5}.
\frac{7}{15}y+\frac{72}{5}=20
Mblidh \frac{4y}{5} me -\frac{y}{3}.
\frac{7}{15}y=\frac{28}{5}
Zbrit \frac{72}{5} nga të dyja anët e ekuacionit.
y=12
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me \frac{7}{15}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
x=-\frac{2}{15}\times 12-\frac{12}{5}
Zëvendëso y me 12 në x=-\frac{2}{15}y-\frac{12}{5}. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=\frac{-8-12}{5}
Shumëzo -\frac{2}{15} herë 12.
x=-4
Mblidh -\frac{12}{5} me -\frac{8}{5} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=-4,y=12
Sistemi është zgjidhur tani.
5x+\frac{2}{3}y=-12,-6x-\frac{1}{3}y=20
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-12\\20\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-12\\20\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-12\\20\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&\frac{2}{3}\\-6&-\frac{1}{3}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-12\\20\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{\frac{1}{3}}{5\left(-\frac{1}{3}\right)-\frac{2}{3}\left(-6\right)}&-\frac{\frac{2}{3}}{5\left(-\frac{1}{3}\right)-\frac{2}{3}\left(-6\right)}\\-\frac{-6}{5\left(-\frac{1}{3}\right)-\frac{2}{3}\left(-6\right)}&\frac{5}{5\left(-\frac{1}{3}\right)-\frac{2}{3}\left(-6\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-12\\20\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}&-\frac{2}{7}\\\frac{18}{7}&\frac{15}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-12\\20\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}\left(-12\right)-\frac{2}{7}\times 20\\\frac{18}{7}\left(-12\right)+\frac{15}{7}\times 20\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-4\\12\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=-4,y=12
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
5x+\frac{2}{3}y=-12,-6x-\frac{1}{3}y=20
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
-6\times 5x-6\times \frac{2}{3}y=-6\left(-12\right),5\left(-6\right)x+5\left(-\frac{1}{3}\right)y=5\times 20
Për ta bërë 5x të barabartë me -6x, shumëzo të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të parë me -6 dhe të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të dytë me 5.
-30x-4y=72,-30x-\frac{5}{3}y=100
Thjeshto.
-30x+30x-4y+\frac{5}{3}y=72-100
Zbrit -30x-\frac{5}{3}y=100 nga -30x-4y=72 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
-4y+\frac{5}{3}y=72-100
Mblidh -30x me 30x. Shprehjet -30x dhe 30x thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
-\frac{7}{3}y=72-100
Mblidh -4y me \frac{5y}{3}.
-\frac{7}{3}y=-28
Mblidh 72 me -100.
y=12
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me -\frac{7}{3}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
-6x-\frac{1}{3}\times 12=20
Zëvendëso y me 12 në -6x-\frac{1}{3}y=20. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
-6x-4=20
Shumëzo -\frac{1}{3} herë 12.
-6x=24
Mblidh 4 në të dyja anët e ekuacionit.
x=-4
Pjesëto të dyja anët me -6.
x=-4,y=12
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}