Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej y, x
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

y-2x=4
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 2x nga të dyja anët.
y-x=1
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit x nga të dyja anët.
y-2x=4,y-x=1
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
y-2x=4
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej y duke veçuar y në anën e majtë të shenjës së barazimit.
y=2x+4
Mblidh 2x në të dyja anët e ekuacionit.
2x+4-x=1
Zëvendëso y me 4+2x në ekuacionin tjetër, y-x=1.
x+4=1
Mblidh 2x me -x.
x=-3
Zbrit 4 nga të dyja anët e ekuacionit.
y=2\left(-3\right)+4
Zëvendëso x me -3 në y=2x+4. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh y menjëherë.
y=-6+4
Shumëzo 2 herë -3.
y=-2
Mblidh 4 me -6.
y=-2,x=-3
Sistemi është zgjidhur tani.
y-2x=4
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 2x nga të dyja anët.
y-x=1
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit x nga të dyja anët.
y-2x=4,y-x=1
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{-1-\left(-2\right)}&-\frac{-2}{-1-\left(-2\right)}\\-\frac{1}{-1-\left(-2\right)}&\frac{1}{-1-\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-1&2\\-1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-4+2\\-4+1\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-2\\-3\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
y=-2,x=-3
Nxirr elementet e matricës y dhe x.
y-2x=4
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 2x nga të dyja anët.
y-x=1
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit x nga të dyja anët.
y-2x=4,y-x=1
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
y-y-2x+x=4-1
Zbrit y-x=1 nga y-2x=4 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
-2x+x=4-1
Mblidh y me -y. Shprehjet y dhe -y thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
-x=4-1
Mblidh -2x me x.
-x=3
Mblidh 4 me -1.
x=-3
Pjesëto të dyja anët me -1.
y-\left(-3\right)=1
Zëvendëso x me -3 në y-x=1. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh y menjëherë.
y+3=1
Shumëzo -1 herë -3.
y=-2
Zbrit 3 nga të dyja anët e ekuacionit.
y=-2,x=-3
Sistemi është zgjidhur tani.