Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x, y
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

9x-4y=7,x-4y=-17
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
9x-4y=7
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
9x=4y+7
Mblidh 4y në të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{1}{9}\left(4y+7\right)
Pjesëto të dyja anët me 9.
x=\frac{4}{9}y+\frac{7}{9}
Shumëzo \frac{1}{9} herë 4y+7.
\frac{4}{9}y+\frac{7}{9}-4y=-17
Zëvendëso x me \frac{4y+7}{9} në ekuacionin tjetër, x-4y=-17.
-\frac{32}{9}y+\frac{7}{9}=-17
Mblidh \frac{4y}{9} me -4y.
-\frac{32}{9}y=-\frac{160}{9}
Zbrit \frac{7}{9} nga të dyja anët e ekuacionit.
y=5
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me -\frac{32}{9}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
x=\frac{4}{9}\times 5+\frac{7}{9}
Zëvendëso y me 5 në x=\frac{4}{9}y+\frac{7}{9}. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=\frac{20+7}{9}
Shumëzo \frac{4}{9} herë 5.
x=3
Mblidh \frac{7}{9} me \frac{20}{9} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=3,y=5
Sistemi është zgjidhur tani.
9x-4y=7,x-4y=-17
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}7\\-17\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\-17\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\-17\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&-4\\1&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\-17\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{4}{9\left(-4\right)-\left(-4\right)}&-\frac{-4}{9\left(-4\right)-\left(-4\right)}\\-\frac{1}{9\left(-4\right)-\left(-4\right)}&\frac{9}{9\left(-4\right)-\left(-4\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}7\\-17\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{8}&-\frac{1}{8}\\\frac{1}{32}&-\frac{9}{32}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}7\\-17\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{8}\times 7-\frac{1}{8}\left(-17\right)\\\frac{1}{32}\times 7-\frac{9}{32}\left(-17\right)\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=3,y=5
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
9x-4y=7,x-4y=-17
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
9x-x-4y+4y=7+17
Zbrit x-4y=-17 nga 9x-4y=7 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
9x-x=7+17
Mblidh -4y me 4y. Shprehjet -4y dhe 4y thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
8x=7+17
Mblidh 9x me -x.
8x=24
Mblidh 7 me 17.
x=3
Pjesëto të dyja anët me 8.
3-4y=-17
Zëvendëso x me 3 në x-4y=-17. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh y menjëherë.
-4y=-20
Zbrit 3 nga të dyja anët e ekuacionit.
x=3,y=5
Sistemi është zgjidhur tani.