Gjej x, y, z, a
a = -\frac{7}{6} = -1\frac{1}{6} \approx -1.166666667
Share
Kopjuar në clipboard
-6x=-5
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 5 nga të dyja anët. Një numër i zbritur nga zero është i barabartë me atë numër me shenjë negative.
x=\frac{-5}{-6}
Pjesëto të dyja anët me -6.
x=\frac{5}{6}
Thyesa \frac{-5}{-6} mund të thjeshtohet në \frac{5}{6} duke hequr shenjën negative si nga numëruesi, ashtu dhe nga emëruesi.
y=3-5\times \frac{5}{6}
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Ndërfut vlerat e njohura të ndryshoreve në ekuacion.
y=3-\frac{25}{6}
Shumëzo -5 me \frac{5}{6} për të marrë -\frac{25}{6}.
y=-\frac{7}{6}
Zbrit \frac{25}{6} nga 3 për të marrë -\frac{7}{6}.
z=-\frac{7}{6}
Merr parasysh ekuacionin e tretë. Ndërfut vlerat e njohura të ndryshoreve në ekuacion.
a=-\frac{7}{6}
Merr parasysh ekuacionin e katërt. Ndërfut vlerat e njohura të ndryshoreve në ekuacion.
x=\frac{5}{6} y=-\frac{7}{6} z=-\frac{7}{6} a=-\frac{7}{6}
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}