\left\{ \begin{array} { l } { 6 x - 2 y + 3 z = 0 } \\ { 3 x + 6 y - 2 z = 0 } \\ { x + y + z = 7 } \end{array} \right.
Gjej x, y, z
x=-2
y=3
z=6
Share
Kopjuar në clipboard
x+y+z=7 3x+6y-2z=0 6x-2y+3z=0
Rirendit ekuacionet.
x=-y-z+7
Zgjidh x+y+z=7 për x.
3\left(-y-z+7\right)+6y-2z=0 6\left(-y-z+7\right)-2y+3z=0
Zëvendëso -y-z+7 me x në ekuacionin e dytë dhe të tretë.
y=\frac{5}{3}z-7 z=14-\frac{8}{3}y
Zgjidh këto ekuacione për y dhe z përkatësisht.
z=14-\frac{8}{3}\left(\frac{5}{3}z-7\right)
Zëvendëso \frac{5}{3}z-7 me y në ekuacionin z=14-\frac{8}{3}y.
z=6
Zgjidh z=14-\frac{8}{3}\left(\frac{5}{3}z-7\right) për z.
y=\frac{5}{3}\times 6-7
Zëvendëso 6 me z në ekuacionin y=\frac{5}{3}z-7.
y=3
Llogarit y nga y=\frac{5}{3}\times 6-7.
x=-3-6+7
Zëvendëso 3 me y dhe 6 me z në ekuacionin x=-y-z+7.
x=-2
Llogarit x nga x=-3-6+7.
x=-2 y=3 z=6
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}