\left\{ \begin{array} { l } { 2 + ( x + y ) i = 2 - i } \\ { x + 4 i = 2 + 4 i } \end{array} \right.
Gjej x, y
x=2
y=-3
Share
Kopjuar në clipboard
x=2+4i-4i
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit 4i nga të dyja anët.
x=2
Zbrit 4i nga 2+4i për të marrë 2.
2+\left(2+y\right)i=2-i
Merr parasysh ekuacionin e parë. Ndërfut vlerat e njohura të ndryshoreve në ekuacion.
2+2i+iy=2-i
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 2+y me i.
2i+iy=2-i-2
Zbrit 2 nga të dyja anët.
2i+iy=-i
Zbrit 2 nga 2-i për të marrë -i.
iy=-i-2i
Zbrit 2i nga të dyja anët.
iy=-3i
Zbrit 2i nga -i për të marrë -3i.
y=\frac{-3i}{i}
Pjesëto të dyja anët me i.
y=-3
Pjesëto -3i me i për të marrë -3.
x=2 y=-3
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}