\left\{ \begin{array} { l } { \frac { 2 x + 7 y } { 3 } + y = 0 } \\ { x + \frac { 5 y - 1 } { 2 } = 7 + 2 x } \end{array} \right.
Gjej x, y
x=-5
y=1
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
2x+7y+3y=0
Merr parasysh ekuacionin e parë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 3.
2x+10y=0
Kombino 7y dhe 3y për të marrë 10y.
2x+5y-1=14+4x
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 2.
2x+5y-1-4x=14
Zbrit 4x nga të dyja anët.
-2x+5y-1=14
Kombino 2x dhe -4x për të marrë -2x.
-2x+5y=14+1
Shto 1 në të dyja anët.
-2x+5y=15
Shto 14 dhe 1 për të marrë 15.
2x+10y=0,-2x+5y=15
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
2x+10y=0
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
2x=-10y
Zbrit 10y nga të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{1}{2}\left(-10\right)y
Pjesëto të dyja anët me 2.
x=-5y
Shumëzo \frac{1}{2} herë -10y.
-2\left(-5\right)y+5y=15
Zëvendëso x me -5y në ekuacionin tjetër, -2x+5y=15.
10y+5y=15
Shumëzo -2 herë -5y.
15y=15
Mblidh 10y me 5y.
y=1
Pjesëto të dyja anët me 15.
x=-5
Zëvendëso y me 1 në x=-5y. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=-5,y=1
Sistemi është zgjidhur tani.
2x+7y+3y=0
Merr parasysh ekuacionin e parë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 3.
2x+10y=0
Kombino 7y dhe 3y për të marrë 10y.
2x+5y-1=14+4x
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 2.
2x+5y-1-4x=14
Zbrit 4x nga të dyja anët.
-2x+5y-1=14
Kombino 2x dhe -4x për të marrë -2x.
-2x+5y=14+1
Shto 1 në të dyja anët.
-2x+5y=15
Shto 14 dhe 1 për të marrë 15.
2x+10y=0,-2x+5y=15
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\15\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\15\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\15\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&10\\-2&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\15\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{5}{2\times 5-10\left(-2\right)}&-\frac{10}{2\times 5-10\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{2\times 5-10\left(-2\right)}&\frac{2}{2\times 5-10\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}0\\15\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6}&-\frac{1}{3}\\\frac{1}{15}&\frac{1}{15}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}0\\15\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{3}\times 15\\\frac{1}{15}\times 15\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-5\\1\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=-5,y=1
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
2x+7y+3y=0
Merr parasysh ekuacionin e parë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 3.
2x+10y=0
Kombino 7y dhe 3y për të marrë 10y.
2x+5y-1=14+4x
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 2.
2x+5y-1-4x=14
Zbrit 4x nga të dyja anët.
-2x+5y-1=14
Kombino 2x dhe -4x për të marrë -2x.
-2x+5y=14+1
Shto 1 në të dyja anët.
-2x+5y=15
Shto 14 dhe 1 për të marrë 15.
2x+10y=0,-2x+5y=15
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
-2\times 2x-2\times 10y=0,2\left(-2\right)x+2\times 5y=2\times 15
Për ta bërë 2x të barabartë me -2x, shumëzo të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të parë me -2 dhe të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të dytë me 2.
-4x-20y=0,-4x+10y=30
Thjeshto.
-4x+4x-20y-10y=-30
Zbrit -4x+10y=30 nga -4x-20y=0 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
-20y-10y=-30
Mblidh -4x me 4x. Shprehjet -4x dhe 4x thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
-30y=-30
Mblidh -20y me -10y.
y=1
Pjesëto të dyja anët me -30.
-2x+5=15
Zëvendëso y me 1 në -2x+5y=15. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
-2x=10
Zbrit 5 nga të dyja anët e ekuacionit.
x=-5
Pjesëto të dyja anët me -2.
x=-5,y=1
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}