Gjej y (complex solution)
\left\{\begin{matrix}y=-\frac{2x\left(x-2\right)}{z}\text{, }&z\neq 0\text{ and }x\neq z\text{ and }x\neq -z\\y\in \mathrm{C}\text{, }&z=0\text{ and }x\neq 0\end{matrix}\right.
Gjej y
\left\{\begin{matrix}y=-\frac{2x\left(x-2\right)}{z}\text{, }&z\neq 0\text{ and }|x|\neq |z|\\y\in \mathrm{R}\text{, }&z=0\text{ and }x\neq 0\end{matrix}\right.
Share
Kopjuar në clipboard
\left(-x-z\right)\left(x+z\right)-\left(-x+z\right)\left(x-z\right)=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me \left(x-z\right)\left(-x-z\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të x-z,x+z,x^{2}-z^{2}.
-x^{2}-2xz-z^{2}-\left(-x+z\right)\left(x-z\right)=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -x-z me x+z dhe kombino kufizat e ngjashme.
-x^{2}-2xz-z^{2}-\left(-x^{2}+2xz-z^{2}\right)=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -x+z me x-z dhe kombino kufizat e ngjashme.
-x^{2}-2xz-z^{2}+x^{2}-2xz+z^{2}=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Për të gjetur të kundërtën e -x^{2}+2xz-z^{2}, gjej të kundërtën e çdo kufize.
-2xz-z^{2}-2xz+z^{2}=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Kombino -x^{2} dhe x^{2} për të marrë 0.
-4xz-z^{2}+z^{2}=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Kombino -2xz dhe -2xz për të marrë -4xz.
-4xz=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Kombino -z^{2} dhe z^{2} për të marrë 0.
-4xz=-2zx^{2}-yz^{2}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -z me 2x^{2}+zy.
-2zx^{2}-yz^{2}=-4xz
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
-yz^{2}=-4xz+2zx^{2}
Shto 2zx^{2} në të dyja anët.
\left(-z^{2}\right)y=2zx^{2}-4xz
Ekuacioni është në formën standarde.
\frac{\left(-z^{2}\right)y}{-z^{2}}=\frac{2xz\left(x-2\right)}{-z^{2}}
Pjesëto të dyja anët me -z^{2}.
y=\frac{2xz\left(x-2\right)}{-z^{2}}
Pjesëtimi me -z^{2} zhbën shumëzimin me -z^{2}.
y=-\frac{2x\left(x-2\right)}{z}
Pjesëto 2xz\left(-2+x\right) me -z^{2}.
\left(-x-z\right)\left(x+z\right)-\left(-x+z\right)\left(x-z\right)=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me \left(x-z\right)\left(-x-z\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të x-z,x+z,x^{2}-z^{2}.
-x^{2}-2xz-z^{2}-\left(-x+z\right)\left(x-z\right)=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -x-z me x+z dhe kombino kufizat e ngjashme.
-x^{2}-2xz-z^{2}-\left(-x^{2}+2xz-z^{2}\right)=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -x+z me x-z dhe kombino kufizat e ngjashme.
-x^{2}-2xz-z^{2}+x^{2}-2xz+z^{2}=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Për të gjetur të kundërtën e -x^{2}+2xz-z^{2}, gjej të kundërtën e çdo kufize.
-2xz-z^{2}-2xz+z^{2}=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Kombino -x^{2} dhe x^{2} për të marrë 0.
-4xz-z^{2}+z^{2}=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Kombino -2xz dhe -2xz për të marrë -4xz.
-4xz=-z\left(2x^{2}+zy\right)
Kombino -z^{2} dhe z^{2} për të marrë 0.
-4xz=-2zx^{2}-yz^{2}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -z me 2x^{2}+zy.
-2zx^{2}-yz^{2}=-4xz
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
-yz^{2}=-4xz+2zx^{2}
Shto 2zx^{2} në të dyja anët.
\left(-z^{2}\right)y=2zx^{2}-4xz
Ekuacioni është në formën standarde.
\frac{\left(-z^{2}\right)y}{-z^{2}}=\frac{2xz\left(x-2\right)}{-z^{2}}
Pjesëto të dyja anët me -z^{2}.
y=\frac{2xz\left(x-2\right)}{-z^{2}}
Pjesëtimi me -z^{2} zhbën shumëzimin me -z^{2}.
y=-\frac{2x\left(x-2\right)}{z}
Pjesëto 2xz\left(-2+x\right) me -z^{2}.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}