Gjej x
x=7y-16
y\neq 3
Gjej y
y=\frac{x+16}{7}
x\neq 5
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
y-3=\left(-\frac{1}{7}x+\frac{5}{7}\right)\left(-2-\left(-1\right)\right)
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me 5 meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me x-5.
y-3=\left(-\frac{1}{7}x+\frac{5}{7}\right)\left(-2+1\right)
E kundërta e -1 është 1.
y-3=\left(-\frac{1}{7}x+\frac{5}{7}\right)\left(-1\right)
Shto -2 dhe 1 për të marrë -1.
y-3=\frac{1}{7}x-\frac{5}{7}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -\frac{1}{7}x+\frac{5}{7} me -1.
\frac{1}{7}x-\frac{5}{7}=y-3
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
\frac{1}{7}x=y-3+\frac{5}{7}
Shto \frac{5}{7} në të dyja anët.
\frac{1}{7}x=y-\frac{16}{7}
Shto -3 dhe \frac{5}{7} për të marrë -\frac{16}{7}.
\frac{\frac{1}{7}x}{\frac{1}{7}}=\frac{y-\frac{16}{7}}{\frac{1}{7}}
Shumëzo të dyja anët me 7.
x=\frac{y-\frac{16}{7}}{\frac{1}{7}}
Pjesëtimi me \frac{1}{7} zhbën shumëzimin me \frac{1}{7}.
x=7y-16
Pjesëto y-\frac{16}{7} me \frac{1}{7} duke shumëzuar y-\frac{16}{7} me të anasjelltën e \frac{1}{7}.
x=7y-16\text{, }x\neq 5
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me 5.
y-3=\left(-\frac{1}{7}x+\frac{5}{7}\right)\left(-2-\left(-1\right)\right)
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me x-5.
y-3=\left(-\frac{1}{7}x+\frac{5}{7}\right)\left(-2+1\right)
E kundërta e -1 është 1.
y-3=\left(-\frac{1}{7}x+\frac{5}{7}\right)\left(-1\right)
Shto -2 dhe 1 për të marrë -1.
y-3=\frac{1}{7}x-\frac{5}{7}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -\frac{1}{7}x+\frac{5}{7} me -1.
y=\frac{1}{7}x-\frac{5}{7}+3
Shto 3 në të dyja anët.
y=\frac{1}{7}x+\frac{16}{7}
Shto -\frac{5}{7} dhe 3 për të marrë \frac{16}{7}.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}