Gjej t
t = -\frac{7}{2} = -3\frac{1}{2} = -3.5
t=1
Share
Kopjuar në clipboard
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 4, shumëfishin më të vogël të përbashkët të 2,4.
2t^{2}+6t=t+7
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 2 me t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Zbrit t nga të dyja anët.
2t^{2}+5t=7
Kombino 6t dhe -t për të marrë 5t.
2t^{2}+5t-7=0
Zbrit 7 nga të dyja anët.
a+b=5 ab=2\left(-7\right)=-14
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si 2t^{2}+at+bt-7. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
-1,14 -2,7
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është pozitive, numri pozitiv ka vlerë absolute më të madhe se ai negativ. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -14.
-1+14=13 -2+7=5
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-2 b=7
Zgjidhja është çifti që jep shumën 5.
\left(2t^{2}-2t\right)+\left(7t-7\right)
Rishkruaj 2t^{2}+5t-7 si \left(2t^{2}-2t\right)+\left(7t-7\right).
2t\left(t-1\right)+7\left(t-1\right)
Faktorizo 2t në grupin e parë dhe 7 në të dytin.
\left(t-1\right)\left(2t+7\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët t-1 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh t-1=0 dhe 2t+7=0.
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 4, shumëfishin më të vogël të përbashkët të 2,4.
2t^{2}+6t=t+7
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 2 me t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Zbrit t nga të dyja anët.
2t^{2}+5t=7
Kombino 6t dhe -t për të marrë 5t.
2t^{2}+5t-7=0
Zbrit 7 nga të dyja anët.
t=\frac{-5±\sqrt{5^{2}-4\times 2\left(-7\right)}}{2\times 2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 2, b me 5 dhe c me -7 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
t=\frac{-5±\sqrt{25-4\times 2\left(-7\right)}}{2\times 2}
Ngri në fuqi të dytë 5.
t=\frac{-5±\sqrt{25-8\left(-7\right)}}{2\times 2}
Shumëzo -4 herë 2.
t=\frac{-5±\sqrt{25+56}}{2\times 2}
Shumëzo -8 herë -7.
t=\frac{-5±\sqrt{81}}{2\times 2}
Mblidh 25 me 56.
t=\frac{-5±9}{2\times 2}
Gjej rrënjën katrore të 81.
t=\frac{-5±9}{4}
Shumëzo 2 herë 2.
t=\frac{4}{4}
Tani zgjidhe ekuacionin t=\frac{-5±9}{4} kur ± është plus. Mblidh -5 me 9.
t=1
Pjesëto 4 me 4.
t=-\frac{14}{4}
Tani zgjidhe ekuacionin t=\frac{-5±9}{4} kur ± është minus. Zbrit 9 nga -5.
t=-\frac{7}{2}
Thjeshto thyesën \frac{-14}{4} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 2.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 4, shumëfishin më të vogël të përbashkët të 2,4.
2t^{2}+6t=t+7
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 2 me t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Zbrit t nga të dyja anët.
2t^{2}+5t=7
Kombino 6t dhe -t për të marrë 5t.
\frac{2t^{2}+5t}{2}=\frac{7}{2}
Pjesëto të dyja anët me 2.
t^{2}+\frac{5}{2}t=\frac{7}{2}
Pjesëtimi me 2 zhbën shumëzimin me 2.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\left(\frac{5}{4}\right)^{2}=\frac{7}{2}+\left(\frac{5}{4}\right)^{2}
Pjesëto \frac{5}{2}, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë \frac{5}{4}. Më pas mblidh katrorin e \frac{5}{4} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}=\frac{7}{2}+\frac{25}{16}
Ngri në fuqi të dytë \frac{5}{4} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}=\frac{81}{16}
Mblidh \frac{7}{2} me \frac{25}{16} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
\left(t+\frac{5}{4}\right)^{2}=\frac{81}{16}
Faktori t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(t+\frac{5}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{16}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
t+\frac{5}{4}=\frac{9}{4} t+\frac{5}{4}=-\frac{9}{4}
Thjeshto.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Zbrit \frac{5}{4} nga të dyja anët e ekuacionit.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}