Gjej x
x=\frac{1}{10}=0.1
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
\left(2x-1\right)\left(3x+5\right)+3x\left(4x^{2}+9\right)=\left(4x^{2}-1\right)\left(x+\frac{3}{2}\right)-\frac{8}{3}\left(-3\right)xx^{2}
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me asnjërën prej vlerave -\frac{1}{2},0,\frac{1}{2} meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 3x\left(2x-1\right)\left(2x+1\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të 6x^{2}+3x,4x^{2}-1,3x,3,1-4x^{2}.
6x^{2}+7x-5+3x\left(4x^{2}+9\right)=\left(4x^{2}-1\right)\left(x+\frac{3}{2}\right)-\frac{8}{3}\left(-3\right)xx^{2}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 2x-1 me 3x+5 dhe kombino kufizat e ngjashme.
6x^{2}+7x-5+12x^{3}+27x=\left(4x^{2}-1\right)\left(x+\frac{3}{2}\right)-\frac{8}{3}\left(-3\right)xx^{2}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 3x me 4x^{2}+9.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}=\left(4x^{2}-1\right)\left(x+\frac{3}{2}\right)-\frac{8}{3}\left(-3\right)xx^{2}
Kombino 7x dhe 27x për të marrë 34x.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}=\left(4x^{2}-1\right)\left(x+\frac{3}{2}\right)-\frac{8}{3}\left(-3\right)x^{3}
Për të shumëzuar fuqitë me bazë të njëjtë, mblidh eksponentët e tyre. Mblidh 1 me 2 për të marrë 3.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}=4x^{3}+6x^{2}-x-\frac{3}{2}-\frac{8}{3}\left(-3\right)x^{3}
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 4x^{2}-1 me x+\frac{3}{2}.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}=4x^{3}+6x^{2}-x-\frac{3}{2}-\left(-8x^{3}\right)
Shumëzo \frac{8}{3} me -3 për të marrë -8.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}=4x^{3}+6x^{2}-x-\frac{3}{2}+8x^{3}
E kundërta e -8x^{3} është 8x^{3}.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}=12x^{3}+6x^{2}-x-\frac{3}{2}
Kombino 4x^{3} dhe 8x^{3} për të marrë 12x^{3}.
6x^{2}+34x-5+12x^{3}-12x^{3}=6x^{2}-x-\frac{3}{2}
Zbrit 12x^{3} nga të dyja anët.
6x^{2}+34x-5=6x^{2}-x-\frac{3}{2}
Kombino 12x^{3} dhe -12x^{3} për të marrë 0.
6x^{2}+34x-5-6x^{2}=-x-\frac{3}{2}
Zbrit 6x^{2} nga të dyja anët.
34x-5=-x-\frac{3}{2}
Kombino 6x^{2} dhe -6x^{2} për të marrë 0.
34x-5+x=-\frac{3}{2}
Shto x në të dyja anët.
35x-5=-\frac{3}{2}
Kombino 34x dhe x për të marrë 35x.
35x=-\frac{3}{2}+5
Shto 5 në të dyja anët.
35x=\frac{7}{2}
Shto -\frac{3}{2} dhe 5 për të marrë \frac{7}{2}.
x=\frac{\frac{7}{2}}{35}
Pjesëto të dyja anët me 35.
x=\frac{7}{2\times 35}
Shpreh \frac{\frac{7}{2}}{35} si një thyesë të vetme.
x=\frac{7}{70}
Shumëzo 2 me 35 për të marrë 70.
x=\frac{1}{10}
Thjeshto thyesën \frac{7}{70} në kufizat më të vogla duke zbritur dhe thjeshtuar 7.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}