Gjej x
x = \frac{\sqrt{137} + 9}{2} \approx 10.352349955
x=\frac{9-\sqrt{137}}{2}\approx -1.352349955
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
x+1+x\times 4+x\left(x+1\right)=\left(x+1\right)\times 15
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me asnjërën prej vlerave -1,0 meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me x\left(x+1\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të x,x+1.
5x+1+x\left(x+1\right)=\left(x+1\right)\times 15
Kombino x dhe x\times 4 për të marrë 5x.
5x+1+x^{2}+x=\left(x+1\right)\times 15
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar x me x+1.
6x+1+x^{2}=\left(x+1\right)\times 15
Kombino 5x dhe x për të marrë 6x.
6x+1+x^{2}=15x+15
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar x+1 me 15.
6x+1+x^{2}-15x=15
Zbrit 15x nga të dyja anët.
-9x+1+x^{2}=15
Kombino 6x dhe -15x për të marrë -9x.
-9x+1+x^{2}-15=0
Zbrit 15 nga të dyja anët.
-9x-14+x^{2}=0
Zbrit 15 nga 1 për të marrë -14.
x^{2}-9x-14=0
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{\left(-9\right)^{2}-4\left(-14\right)}}{2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 1, b me -9 dhe c me -14 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-4\left(-14\right)}}{2}
Ngri në fuqi të dytë -9.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81+56}}{2}
Shumëzo -4 herë -14.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{137}}{2}
Mblidh 81 me 56.
x=\frac{9±\sqrt{137}}{2}
E kundërta e -9 është 9.
x=\frac{\sqrt{137}+9}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{9±\sqrt{137}}{2} kur ± është plus. Mblidh 9 me \sqrt{137}.
x=\frac{9-\sqrt{137}}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{9±\sqrt{137}}{2} kur ± është minus. Zbrit \sqrt{137} nga 9.
x=\frac{\sqrt{137}+9}{2} x=\frac{9-\sqrt{137}}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
x+1+x\times 4+x\left(x+1\right)=\left(x+1\right)\times 15
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me asnjërën prej vlerave -1,0 meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me x\left(x+1\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të x,x+1.
5x+1+x\left(x+1\right)=\left(x+1\right)\times 15
Kombino x dhe x\times 4 për të marrë 5x.
5x+1+x^{2}+x=\left(x+1\right)\times 15
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar x me x+1.
6x+1+x^{2}=\left(x+1\right)\times 15
Kombino 5x dhe x për të marrë 6x.
6x+1+x^{2}=15x+15
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar x+1 me 15.
6x+1+x^{2}-15x=15
Zbrit 15x nga të dyja anët.
-9x+1+x^{2}=15
Kombino 6x dhe -15x për të marrë -9x.
-9x+x^{2}=15-1
Zbrit 1 nga të dyja anët.
-9x+x^{2}=14
Zbrit 1 nga 15 për të marrë 14.
x^{2}-9x=14
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky mund të zgjidhen duke plotësuar katrorin. Për të plotësuar katrorin, ekuacioni duhet të jetë në fillim në formën x^{2}+bx=c.
x^{2}-9x+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=14+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
Pjesëto -9, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë -\frac{9}{2}. Më pas mblidh katrorin e -\frac{9}{2} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=14+\frac{81}{4}
Ngri në fuqi të dytë -\frac{9}{2} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=\frac{137}{4}
Mblidh 14 me \frac{81}{4}.
\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{137}{4}
Faktori x^{2}-9x+\frac{81}{4}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{137}{4}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x-\frac{9}{2}=\frac{\sqrt{137}}{2} x-\frac{9}{2}=-\frac{\sqrt{137}}{2}
Thjeshto.
x=\frac{\sqrt{137}+9}{2} x=\frac{9-\sqrt{137}}{2}
Mblidh \frac{9}{2} në të dyja anët e ekuacionit.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}