Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej j
Tick mark Image

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

5\left(-2\right)=\left(j+7\right)j
Ndryshorja j nuk mund të jetë e barabartë me -7 meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 5\left(j+7\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të j+7,5.
-10=\left(j+7\right)j
Shumëzo 5 me -2 për të marrë -10.
-10=j^{2}+7j
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar j+7 me j.
j^{2}+7j=-10
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
j^{2}+7j+10=0
Shto 10 në të dyja anët.
j=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\times 10}}{2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 1, b me 7 dhe c me 10 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
j=\frac{-7±\sqrt{49-4\times 10}}{2}
Ngri në fuqi të dytë 7.
j=\frac{-7±\sqrt{49-40}}{2}
Shumëzo -4 herë 10.
j=\frac{-7±\sqrt{9}}{2}
Mblidh 49 me -40.
j=\frac{-7±3}{2}
Gjej rrënjën katrore të 9.
j=-\frac{4}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin j=\frac{-7±3}{2} kur ± është plus. Mblidh -7 me 3.
j=-2
Pjesëto -4 me 2.
j=-\frac{10}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin j=\frac{-7±3}{2} kur ± është minus. Zbrit 3 nga -7.
j=-5
Pjesëto -10 me 2.
j=-2 j=-5
Ekuacioni është zgjidhur tani.
5\left(-2\right)=\left(j+7\right)j
Ndryshorja j nuk mund të jetë e barabartë me -7 meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 5\left(j+7\right), shumëfishin më të vogël të përbashkët të j+7,5.
-10=\left(j+7\right)j
Shumëzo 5 me -2 për të marrë -10.
-10=j^{2}+7j
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar j+7 me j.
j^{2}+7j=-10
Ndërro anët në mënyrë që të gjitha kufizat me ndryshore të jenë në anën e majtë.
j^{2}+7j+\left(\frac{7}{2}\right)^{2}=-10+\left(\frac{7}{2}\right)^{2}
Pjesëto 7, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë \frac{7}{2}. Më pas mblidh katrorin e \frac{7}{2} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
j^{2}+7j+\frac{49}{4}=-10+\frac{49}{4}
Ngri në fuqi të dytë \frac{7}{2} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
j^{2}+7j+\frac{49}{4}=\frac{9}{4}
Mblidh -10 me \frac{49}{4}.
\left(j+\frac{7}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Faktori j^{2}+7j+\frac{49}{4}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(j+\frac{7}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
j+\frac{7}{2}=\frac{3}{2} j+\frac{7}{2}=-\frac{3}{2}
Thjeshto.
j=-2 j=-5
Zbrit \frac{7}{2} nga të dyja anët e ekuacionit.