Gjej y
y=1
y=-1
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
\left(2-2\right)^{2}+4y^{2}=4
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 4.
0^{2}+4y^{2}=4
Zbrit 2 nga 2 për të marrë 0.
0+4y^{2}=4
Llogarit 0 në fuqi të 2 dhe merr 0.
4y^{2}=4
Një numër i mbledhur me zero është i barabartë me atë numër.
4y^{2}-4=0
Zbrit 4 nga të dyja anët.
y^{2}-1=0
Pjesëto të dyja anët me 4.
\left(y-1\right)\left(y+1\right)=0
Merr parasysh y^{2}-1. Rishkruaj y^{2}-1 si y^{2}-1^{2}. Ndryshimi i katrorëve mund të faktorizohet nëpërmjet rregullit: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
y=1 y=-1
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh y-1=0 dhe y+1=0.
\left(2-2\right)^{2}+4y^{2}=4
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 4.
0^{2}+4y^{2}=4
Zbrit 2 nga 2 për të marrë 0.
0+4y^{2}=4
Llogarit 0 në fuqi të 2 dhe merr 0.
4y^{2}=4
Një numër i mbledhur me zero është i barabartë me atë numër.
y^{2}=\frac{4}{4}
Pjesëto të dyja anët me 4.
y^{2}=1
Pjesëto 4 me 4 për të marrë 1.
y=1 y=-1
Merr rrënjën katrore në të dyja anët e ekuacionit.
\left(2-2\right)^{2}+4y^{2}=4
Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 4.
0^{2}+4y^{2}=4
Zbrit 2 nga 2 për të marrë 0.
0+4y^{2}=4
Llogarit 0 në fuqi të 2 dhe merr 0.
4y^{2}=4
Një numër i mbledhur me zero është i barabartë me atë numër.
4y^{2}-4=0
Zbrit 4 nga të dyja anët.
y=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times 4\left(-4\right)}}{2\times 4}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 4, b me 0 dhe c me -4 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
y=\frac{0±\sqrt{-4\times 4\left(-4\right)}}{2\times 4}
Ngri në fuqi të dytë 0.
y=\frac{0±\sqrt{-16\left(-4\right)}}{2\times 4}
Shumëzo -4 herë 4.
y=\frac{0±\sqrt{64}}{2\times 4}
Shumëzo -16 herë -4.
y=\frac{0±8}{2\times 4}
Gjej rrënjën katrore të 64.
y=\frac{0±8}{8}
Shumëzo 2 herë 4.
y=1
Tani zgjidhe ekuacionin y=\frac{0±8}{8} kur ± është plus. Pjesëto 8 me 8.
y=-1
Tani zgjidhe ekuacionin y=\frac{0±8}{8} kur ± është minus. Pjesëto -8 me 8.
y=1 y=-1
Ekuacioni është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}