Riešenie pre x
x=-3
x=-2
Graf
Zdieľať
Skopírované do schránky
a+b=5 ab=6
Ak chcete vyriešiť rovnicu, faktor x^{2}+5x+6 pomocou vzorca x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Ak chcete nájsť a a b, nastavte systém tak, aby sa vyriešiť.
1,6 2,3
Keďže ab je kladné, a a b majú rovnaký znak. Keďže a+b je kladné, a a b sú oba kladné. Uveďte všetky takéto celočíselné páry, ktoré poskytujú súčin 6.
1+6=7 2+3=5
Vypočítajte súčet pre každý pár.
a=2 b=3
Riešenie je pár, ktorá poskytuje 5 súčtu.
\left(x+2\right)\left(x+3\right)
Prepíšte výraz \left(x+a\right)\left(x+b\right) rozložený na faktory pomocou získaných koreňov.
x=-2 x=-3
Ak chcete nájsť riešenia rovníc, vyriešte x+2=0 a x+3=0.
a+b=5 ab=1\times 6=6
Ak chcete rovnicu vyriešiť, rozložte ľavú stranu na faktory pomocou zoskupenia. Najprv musí byť ľavá strana prepísaná v tvare x^{2}+ax+bx+6. Ak chcete nájsť a a b, nastavte systém tak, aby sa vyriešiť.
1,6 2,3
Keďže ab je kladné, a a b majú rovnaký znak. Keďže a+b je kladné, a a b sú oba kladné. Uveďte všetky takéto celočíselné páry, ktoré poskytujú súčin 6.
1+6=7 2+3=5
Vypočítajte súčet pre každý pár.
a=2 b=3
Riešenie je pár, ktorá poskytuje 5 súčtu.
\left(x^{2}+2x\right)+\left(3x+6\right)
Zapíšte x^{2}+5x+6 ako výraz \left(x^{2}+2x\right)+\left(3x+6\right).
x\left(x+2\right)+3\left(x+2\right)
x na prvej skupine a 3 v druhá skupina.
\left(x+2\right)\left(x+3\right)
Vyberte spoločný člen x+2 pred zátvorku pomocou distributívneho zákona.
x=-2 x=-3
Ak chcete nájsť riešenia rovníc, vyriešte x+2=0 a x+3=0.
x^{2}+5x+6=0
Všetky rovnice v tvare ax^{2}+bx+c=0 je možné vyriešiť ako kvadratickú rovnicu: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Výsledkom kvadratickej rovnice sú dve riešenia, jedno pre súčet a druhé pre rozdiel ±.
x=\frac{-5±\sqrt{5^{2}-4\times 6}}{2}
Táto rovnica má štandardný formát: ax^{2}+bx+c=0. Do kvadratického vzorca \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} dosaďte 1 za a, 5 za b a 6 za c.
x=\frac{-5±\sqrt{25-4\times 6}}{2}
Umocnite číslo 5.
x=\frac{-5±\sqrt{25-24}}{2}
Vynásobte číslo -4 číslom 6.
x=\frac{-5±\sqrt{1}}{2}
Prirátajte 25 ku -24.
x=\frac{-5±1}{2}
Vypočítajte druhú odmocninu čísla 1.
x=-\frac{4}{2}
Vyriešte rovnicu x=\frac{-5±1}{2}, keď ± je plus. Prirátajte -5 ku 1.
x=-2
Vydeľte číslo -4 číslom 2.
x=-\frac{6}{2}
Vyriešte rovnicu x=\frac{-5±1}{2}, keď ± je mínus. Odčítajte číslo 1 od čísla -5.
x=-3
Vydeľte číslo -6 číslom 2.
x=-2 x=-3
Teraz je rovnica vyriešená.
x^{2}+5x+6=0
Takéto kvadratické rovnice možno vyriešiť doplnením na druhú mocninu dvojčlena. Ak chcete rovnicu doplniť na druhú mocninu dvojčlena, musí byť najskôr v tvare x^{2}+bx=c.
x^{2}+5x+6-6=-6
Odčítajte hodnotu 6 od oboch strán rovnice.
x^{2}+5x=-6
Výsledkom odčítania čísla 6 od seba samého bude 0.
x^{2}+5x+\left(\frac{5}{2}\right)^{2}=-6+\left(\frac{5}{2}\right)^{2}
Číslo 5, koeficient člena x, vydeľte číslom 2 a získajte výsledok \frac{5}{2}. Potom pridajte k obidvom stranám rovnice druhú mocninu \frac{5}{2}. V tomto kroku sa z ľavej strany rovnice stane dokonalá mocnina.
x^{2}+5x+\frac{25}{4}=-6+\frac{25}{4}
Umocnite zlomok \frac{5}{2} tak, že umocníte čitateľa aj menovateľa zlomku.
x^{2}+5x+\frac{25}{4}=\frac{1}{4}
Prirátajte -6 ku \frac{25}{4}.
\left(x+\frac{5}{2}\right)^{2}=\frac{1}{4}
Rozložte x^{2}+5x+\frac{25}{4} na faktory. Všeobecne platí, že keď je x^{2}+bx+c dokonalá mocnina, dá sa vždy rozložte na faktory ako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{5}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{4}}
Vypočítajte druhú odmocninu oboch strán rovnice.
x+\frac{5}{2}=\frac{1}{2} x+\frac{5}{2}=-\frac{1}{2}
Zjednodušte.
x=-2 x=-3
Odčítajte hodnotu \frac{5}{2} od oboch strán rovnice.
Príklady
Kvadratická rovnica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineárna rovnica
y = 3x + 4
Aritmetické úlohy
699 * 533
Matica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Simultánna rovnica
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciálne rovnice
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrácia
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}