Skočiť na hlavný obsah
Rozložiť na faktory
Tick mark Image
Vyhodnotiť
Tick mark Image
Graf

Podobné úlohy z hľadania na webe

Zdieľať

-12x^{2}-x+1
Zmeňte usporiadanie polynomickej rovnice do štandardného tvaru. Členy zoraďte od najväčšieho po najmenší.
a+b=-1 ab=-12=-12
Rozložte výraz na faktory pomocou zoskupenia. Najprv je výraz potrebné prepísať do tvaru -12x^{2}+ax+bx+1. Ak chcete nájsť a a b, nastavte systém tak, aby sa vyriešiť.
1,-12 2,-6 3,-4
Keďže ab je záporná, a a b majú protiľahlom značky. Keďže a+b je záporná hodnota, záporné číslo má vyššiu absolútnu hodnotu ako kladné. Uveďte všetky takéto celočíselné páry, ktoré poskytujú súčin -12.
1-12=-11 2-6=-4 3-4=-1
Vypočítajte súčet pre každý pár.
a=3 b=-4
Riešenie je pár, ktorá poskytuje -1 súčtu.
\left(-12x^{2}+3x\right)+\left(-4x+1\right)
Zapíšte -12x^{2}-x+1 ako výraz \left(-12x^{2}+3x\right)+\left(-4x+1\right).
3x\left(-4x+1\right)-4x+1
Vyčleňte 3x z výrazu -12x^{2}+3x.
\left(-4x+1\right)\left(3x+1\right)
Vyberte spoločný člen -4x+1 pred zátvorku pomocou distributívneho zákona.
-12x^{2}-x+1=0
Kvadratický mnohočlen možno rozložiť na faktory použitím transformácie ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), pričom x_{1} a x_{2} sú riešeniami kvadratickej rovnice ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-12\right)}}{2\left(-12\right)}
Všetky rovnice v tvare ax^{2}+bx+c=0 je možné vyriešiť ako kvadratickú rovnicu: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Výsledkom kvadratickej rovnice sú dve riešenia, jedno pre súčet a druhé pre rozdiel ±.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+48}}{2\left(-12\right)}
Vynásobte číslo -4 číslom -12.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{49}}{2\left(-12\right)}
Prirátajte 1 ku 48.
x=\frac{-\left(-1\right)±7}{2\left(-12\right)}
Vypočítajte druhú odmocninu čísla 49.
x=\frac{1±7}{2\left(-12\right)}
Opak čísla -1 je 1.
x=\frac{1±7}{-24}
Vynásobte číslo 2 číslom -12.
x=\frac{8}{-24}
Vyriešte rovnicu x=\frac{1±7}{-24}, keď ± je plus. Prirátajte 1 ku 7.
x=-\frac{1}{3}
Vykráťte zlomok \frac{8}{-24} na základný tvar extrakciou a elimináciou 8.
x=-\frac{6}{-24}
Vyriešte rovnicu x=\frac{1±7}{-24}, keď ± je mínus. Odčítajte číslo 7 od čísla 1.
x=\frac{1}{4}
Vykráťte zlomok \frac{-6}{-24} na základný tvar extrakciou a elimináciou 6.
-12x^{2}-x+1=-12\left(x-\left(-\frac{1}{3}\right)\right)\left(x-\frac{1}{4}\right)
Rozložte pôvodný výraz na faktory použitím ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Za x_{1} dosaďte -\frac{1}{3} a za x_{2} dosaďte \frac{1}{4}.
-12x^{2}-x+1=-12\left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x-\frac{1}{4}\right)
Zjednodušiť všetky výrazy v podobe p-\left(-q\right) na p+q.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{-3x-1}{-3}\left(x-\frac{1}{4}\right)
Prirátajte \frac{1}{3} ku x zistením spoločného menovateľa a sčítaním čitateľov. Potom vykráťte zlomok na jeho základný tvar, ak je to možné.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{-3x-1}{-3}\times \frac{-4x+1}{-4}
Odčítajte zlomok \frac{1}{4} od zlomku x tak, že nájdete spoločného menovateľa a odčítate čitateľov. Ak je to možné, zlomok potom čo najviac vykráťte.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)}{-3\left(-4\right)}
Vynásobte zlomok \frac{-3x-1}{-3} zlomkom \frac{-4x+1}{-4} tak, že vynásobíte čitateľa čitateľom a menovateľa menovateľom. Ak je to možné, zlomok potom čo najviac vykráťte.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)}{12}
Vynásobte číslo -3 číslom -4.
-12x^{2}-x+1=-\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)
Vykrátiť najväčšieho spoločného deliteľa 12 v -12 a 12.