Riešenie pre x
x=1
x = \frac{10}{3} = 3\frac{1}{3} \approx 3,333333333
Graf
Zdieľať
Skopírované do schránky
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Premenná x sa nemôže rovnať žiadnej z hodnôt -2,2,3, pretože delenie nulou nie je definované. Vynásobte obe strany rovnice číslom 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), najmenším spoločným násobkom čísla x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie výrazov 2x-4 a x-2 a zlúčenie podobných členov.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie výrazov x-3 a x-2 a zlúčenie podobných členov.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie x^{2}-5x+6 a 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Použite distributívny zákon na vynásobenie 6-2x a x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Ak chcete nájsť opačnú hodnotu k výrazu 6x-2x^{2}, nájdite opačnú hodnotu jednotlivých členov.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Skombinovaním -15x a -6x získate -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Skombinovaním 3x^{2} a 2x^{2} získate 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Odčítajte 5x^{2} z oboch strán.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Skombinovaním 2x^{2} a -5x^{2} získate -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Pridať položku 21x na obidve snímky.
-3x^{2}+13x+8=18
Skombinovaním -8x a 21x získate 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Odčítajte 18 z oboch strán.
-3x^{2}+13x-10=0
Odčítajte 18 z 8 a dostanete -10.
a+b=13 ab=-3\left(-10\right)=30
Ak chcete rovnicu vyriešiť, rozložte ľavú stranu na faktory pomocou zoskupenia. Najprv musí byť ľavá strana prepísaná v tvare -3x^{2}+ax+bx-10. Ak chcete nájsť a a b, nastavte systém tak, aby sa vyriešiť.
1,30 2,15 3,10 5,6
Keďže ab je kladné, a a b majú rovnaký znak. Keďže a+b je kladné, a a b sú oba kladné. Uveďte všetky takéto celočíselné páry, ktoré poskytujú súčin 30.
1+30=31 2+15=17 3+10=13 5+6=11
Vypočítajte súčet pre každý pár.
a=10 b=3
Riešenie je pár, ktorá poskytuje 13 súčtu.
\left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right)
Zapíšte -3x^{2}+13x-10 ako výraz \left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right).
-x\left(3x-10\right)+3x-10
Vyčleňte -x z výrazu -3x^{2}+10x.
\left(3x-10\right)\left(-x+1\right)
Vyberte spoločný člen 3x-10 pred zátvorku pomocou distributívneho zákona.
x=\frac{10}{3} x=1
Ak chcete nájsť riešenia rovníc, vyriešte 3x-10=0 a -x+1=0.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Premenná x sa nemôže rovnať žiadnej z hodnôt -2,2,3, pretože delenie nulou nie je definované. Vynásobte obe strany rovnice číslom 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), najmenším spoločným násobkom čísla x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie výrazov 2x-4 a x-2 a zlúčenie podobných členov.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie výrazov x-3 a x-2 a zlúčenie podobných členov.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie x^{2}-5x+6 a 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Použite distributívny zákon na vynásobenie 6-2x a x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Ak chcete nájsť opačnú hodnotu k výrazu 6x-2x^{2}, nájdite opačnú hodnotu jednotlivých členov.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Skombinovaním -15x a -6x získate -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Skombinovaním 3x^{2} a 2x^{2} získate 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Odčítajte 5x^{2} z oboch strán.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Skombinovaním 2x^{2} a -5x^{2} získate -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Pridať položku 21x na obidve snímky.
-3x^{2}+13x+8=18
Skombinovaním -8x a 21x získate 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Odčítajte 18 z oboch strán.
-3x^{2}+13x-10=0
Odčítajte 18 z 8 a dostanete -10.
x=\frac{-13±\sqrt{13^{2}-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Táto rovnica má štandardný formát: ax^{2}+bx+c=0. Do kvadratického vzorca \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} dosaďte -3 za a, 13 za b a -10 za c.
x=\frac{-13±\sqrt{169-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Umocnite číslo 13.
x=\frac{-13±\sqrt{169+12\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Vynásobte číslo -4 číslom -3.
x=\frac{-13±\sqrt{169-120}}{2\left(-3\right)}
Vynásobte číslo 12 číslom -10.
x=\frac{-13±\sqrt{49}}{2\left(-3\right)}
Prirátajte 169 ku -120.
x=\frac{-13±7}{2\left(-3\right)}
Vypočítajte druhú odmocninu čísla 49.
x=\frac{-13±7}{-6}
Vynásobte číslo 2 číslom -3.
x=-\frac{6}{-6}
Vyriešte rovnicu x=\frac{-13±7}{-6}, keď ± je plus. Prirátajte -13 ku 7.
x=1
Vydeľte číslo -6 číslom -6.
x=-\frac{20}{-6}
Vyriešte rovnicu x=\frac{-13±7}{-6}, keď ± je mínus. Odčítajte číslo 7 od čísla -13.
x=\frac{10}{3}
Vykráťte zlomok \frac{-20}{-6} na základný tvar extrakciou a elimináciou 2.
x=1 x=\frac{10}{3}
Teraz je rovnica vyriešená.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Premenná x sa nemôže rovnať žiadnej z hodnôt -2,2,3, pretože delenie nulou nie je definované. Vynásobte obe strany rovnice číslom 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right), najmenším spoločným násobkom čísla x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}.
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie výrazov 2x-4 a x-2 a zlúčenie podobných členov.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie výrazov x-3 a x-2 a zlúčenie podobných členov.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Použite distributívny zákon na vynásobenie x^{2}-5x+6 a 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Použite distributívny zákon na vynásobenie 6-2x a x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Ak chcete nájsť opačnú hodnotu k výrazu 6x-2x^{2}, nájdite opačnú hodnotu jednotlivých členov.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Skombinovaním -15x a -6x získate -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Skombinovaním 3x^{2} a 2x^{2} získate 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Odčítajte 5x^{2} z oboch strán.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Skombinovaním 2x^{2} a -5x^{2} získate -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Pridať položku 21x na obidve snímky.
-3x^{2}+13x+8=18
Skombinovaním -8x a 21x získate 13x.
-3x^{2}+13x=18-8
Odčítajte 8 z oboch strán.
-3x^{2}+13x=10
Odčítajte 8 z 18 a dostanete 10.
\frac{-3x^{2}+13x}{-3}=\frac{10}{-3}
Vydeľte obe strany hodnotou -3.
x^{2}+\frac{13}{-3}x=\frac{10}{-3}
Delenie číslom -3 ruší násobenie číslom -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=\frac{10}{-3}
Vydeľte číslo 13 číslom -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=-\frac{10}{3}
Vydeľte číslo 10 číslom -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}=-\frac{10}{3}+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}
Číslo -\frac{13}{3}, koeficient člena x, vydeľte číslom 2 a získajte výsledok -\frac{13}{6}. Potom pridajte k obidvom stranám rovnice druhú mocninu -\frac{13}{6}. V tomto kroku sa z ľavej strany rovnice stane dokonalá mocnina.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=-\frac{10}{3}+\frac{169}{36}
Umocnite zlomok -\frac{13}{6} tak, že umocníte čitateľa aj menovateľa zlomku.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=\frac{49}{36}
Prirátajte -\frac{10}{3} ku \frac{169}{36} zistením spoločného menovateľa a sčítaním čitateľov. Potom vykráťte zlomok na jeho základný tvar, ak je to možné.
\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}=\frac{49}{36}
Rozložte x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36} na faktory. Všeobecne platí, že keď je x^{2}+bx+c dokonalá mocnina, dá sa vždy rozložte na faktory ako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{36}}
Vypočítajte druhú odmocninu oboch strán rovnice.
x-\frac{13}{6}=\frac{7}{6} x-\frac{13}{6}=-\frac{7}{6}
Zjednodušte.
x=\frac{10}{3} x=1
Prirátajte \frac{13}{6} ku obom stranám rovnice.
Príklady
Kvadratická rovnica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineárna rovnica
y = 3x + 4
Aritmetické úlohy
699 * 533
Matica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Simultánna rovnica
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciálne rovnice
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrácia
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}