Riešenie pre g
g=-7
g=7
Zdieľať
Skopírované do schránky
\left(g+9\right)g=9g+49
Premenná g sa nemôže rovnať žiadnej z hodnôt -9,-\frac{49}{9}, pretože delenie nulou nie je definované. Vynásobte obe strany rovnice číslom \left(g+9\right)\left(9g+49\right), najmenším spoločným násobkom čísla 9g+49,g+9.
g^{2}+9g=9g+49
Použite distributívny zákon na vynásobenie g+9 a g.
g^{2}+9g-9g=49
Odčítajte 9g z oboch strán.
g^{2}=49
Skombinovaním 9g a -9g získate 0.
g=7 g=-7
Vytvorte druhú odmocninu oboch strán rovnice.
\left(g+9\right)g=9g+49
Premenná g sa nemôže rovnať žiadnej z hodnôt -9,-\frac{49}{9}, pretože delenie nulou nie je definované. Vynásobte obe strany rovnice číslom \left(g+9\right)\left(9g+49\right), najmenším spoločným násobkom čísla 9g+49,g+9.
g^{2}+9g=9g+49
Použite distributívny zákon na vynásobenie g+9 a g.
g^{2}+9g-9g=49
Odčítajte 9g z oboch strán.
g^{2}=49
Skombinovaním 9g a -9g získate 0.
g^{2}-49=0
Odčítajte 49 z oboch strán.
g=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-49\right)}}{2}
Táto rovnica má štandardný formát: ax^{2}+bx+c=0. Do kvadratického vzorca \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} dosaďte 1 za a, 0 za b a -49 za c.
g=\frac{0±\sqrt{-4\left(-49\right)}}{2}
Umocnite číslo 0.
g=\frac{0±\sqrt{196}}{2}
Vynásobte číslo -4 číslom -49.
g=\frac{0±14}{2}
Vypočítajte druhú odmocninu čísla 196.
g=7
Vyriešte rovnicu g=\frac{0±14}{2}, keď ± je plus. Vydeľte číslo 14 číslom 2.
g=-7
Vyriešte rovnicu g=\frac{0±14}{2}, keď ± je mínus. Vydeľte číslo -14 číslom 2.
g=7 g=-7
Teraz je rovnica vyriešená.
Príklady
Kvadratická rovnica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineárna rovnica
y = 3x + 4
Aritmetické úlohy
699 * 533
Matica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Simultánna rovnica
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciálne rovnice
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrácia
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}