a ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ (ଜଟଳି ସମାଧାନ)
\left\{\begin{matrix}a=-\frac{bx}{2-x}\text{, }&x\neq 2\\a\in \mathrm{C}\text{, }&x=-2\text{ or }\left(b=0\text{ and }x=2\right)\end{matrix}\right.
b ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ (ଜଟଳି ସମାଧାନ)
\left\{\begin{matrix}b=\frac{a\left(x-2\right)}{x}\text{, }&x\neq 0\\b\in \mathrm{C}\text{, }&x=-2\text{ or }\left(a=0\text{ and }x=0\right)\end{matrix}\right.
a ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ
\left\{\begin{matrix}a=-\frac{bx}{2-x}\text{, }&x\neq 2\\a\in \mathrm{R}\text{, }&x=-2\text{ or }\left(b=0\text{ and }x=2\right)\end{matrix}\right.
b ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ
\left\{\begin{matrix}b=\frac{a\left(x-2\right)}{x}\text{, }&x\neq 0\\b\in \mathrm{R}\text{, }&x=-2\text{ or }\left(a=0\text{ and }x=0\right)\end{matrix}\right.
ଗ୍ରାଫ୍
ଅଂଶୀଦାର
କ୍ଲିପ୍ ବୋର୍ଡ଼ରେ ନକଲ କରାଯାଇଛି
ax^{2}-bx^{2}=2bx+4a
a-b କୁ x^{2} ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}-4a=2bx
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ 4a ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-4a=2bx+bx^{2}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ bx^{2} ଯୋଡନ୍ତୁ.
\left(x^{2}-4\right)a=2bx+bx^{2}
a ଧାରଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ପଦ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
\left(x^{2}-4\right)a=bx^{2}+2bx
ସମୀକରଣ ମାନାଙ୍କ ରୂପରେ ରହିଛି.
\frac{\left(x^{2}-4\right)a}{x^{2}-4}=\frac{bx\left(x+2\right)}{x^{2}-4}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
a=\frac{bx\left(x+2\right)}{x^{2}-4}
x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରିବା x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନକୁ ପୂର୍ବବତ୍ କରିଥାଏ.
a=\frac{bx}{x-2}
bx\left(2+x\right) କୁ x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}=2bx+4a
a-b କୁ x^{2} ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}-2bx=4a
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ 2bx ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
-bx^{2}-2bx=4a-ax^{2}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ax^{2} ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
-bx^{2}-2bx=-ax^{2}+4a
ପଦଗୁଡିକୁ ପୁନଃକ୍ରମରେ ରଖନ୍ତୁ.
\left(-x^{2}-2x\right)b=-ax^{2}+4a
b ଧାରଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ପଦ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
\left(-x^{2}-2x\right)b=4a-ax^{2}
ସମୀକରଣ ମାନାଙ୍କ ରୂପରେ ରହିଛି.
\frac{\left(-x^{2}-2x\right)b}{-x^{2}-2x}=-\frac{a\left(x-2\right)\left(x+2\right)}{-x^{2}-2x}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ -x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
b=-\frac{a\left(x-2\right)\left(x+2\right)}{-x^{2}-2x}
-x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରିବା -x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନକୁ ପୂର୍ବବତ୍ କରିଥାଏ.
b=\frac{a\left(x-2\right)}{x}
-a\left(2+x\right)\left(-2+x\right) କୁ -x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}=2bx+4a
a-b କୁ x^{2} ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}-4a=2bx
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ 4a ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-4a=2bx+bx^{2}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ bx^{2} ଯୋଡନ୍ତୁ.
\left(x^{2}-4\right)a=2bx+bx^{2}
a ଧାରଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ପଦ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
\left(x^{2}-4\right)a=bx^{2}+2bx
ସମୀକରଣ ମାନାଙ୍କ ରୂପରେ ରହିଛି.
\frac{\left(x^{2}-4\right)a}{x^{2}-4}=\frac{bx\left(x+2\right)}{x^{2}-4}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
a=\frac{bx\left(x+2\right)}{x^{2}-4}
x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରିବା x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନକୁ ପୂର୍ବବତ୍ କରିଥାଏ.
a=\frac{bx}{x-2}
bx\left(2+x\right) କୁ x^{2}-4 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}=2bx+4a
a-b କୁ x^{2} ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
ax^{2}-bx^{2}-2bx=4a
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ 2bx ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
-bx^{2}-2bx=4a-ax^{2}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ax^{2} ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
-bx^{2}-2bx=-ax^{2}+4a
ପଦଗୁଡିକୁ ପୁନଃକ୍ରମରେ ରଖନ୍ତୁ.
\left(-x^{2}-2x\right)b=-ax^{2}+4a
b ଧାରଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ପଦ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
\left(-x^{2}-2x\right)b=4a-ax^{2}
ସମୀକରଣ ମାନାଙ୍କ ରୂପରେ ରହିଛି.
\frac{\left(-x^{2}-2x\right)b}{-x^{2}-2x}=-\frac{a\left(x-2\right)\left(x+2\right)}{-x^{2}-2x}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ -x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
b=-\frac{a\left(x-2\right)\left(x+2\right)}{-x^{2}-2x}
-x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରିବା -x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନକୁ ପୂର୍ବବତ୍ କରିଥାଏ.
b=\frac{a\left(x-2\right)}{x}
-a\left(2+x\right)\left(-2+x\right) କୁ -x^{2}-2x ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ
ଚତୁଷ୍ପଦୀ ସମୀକରଣ
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ତ୍ରିକୋଣମିତି
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ରୈଖିକ ସମୀକରଣ
y = 3x + 4
ବୀଜଗଣିତ
699 * 533
ମାଟ୍ରିକ୍ସ୍
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ସମକାଳୀନ ସମୀକରଣ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ବିଭେଦୀକରଣ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ସୀମାଗୁଡ଼ିକ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}