Overslaan en naar de inhoud gaan
Oplossen voor x
Tick mark Image
Grafiek

Vergelijkbare problemen van Web Search

Delen

\left(x-2\right)x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Variabele x kan niet gelijk zijn aan 2 omdat deling door nul niet is gedefinieerd. Vermenigvuldig beide zijden van de vergelijking met x-2.
x^{2}-2x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Gebruik de distributieve eigenschap om x-2 te vermenigvuldigen met x.
x^{2}-2x-3x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Gebruik de distributieve eigenschap om x-2 te vermenigvuldigen met -3.
x^{2}-5x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Combineer -2x en -3x om -5x te krijgen.
x^{2}-5x+6=11-5x+10
Gebruik de distributieve eigenschap om x-2 te vermenigvuldigen met -5.
x^{2}-5x+6=21-5x
Tel 11 en 10 op om 21 te krijgen.
x^{2}-5x+6+5x=21
Voeg 5x toe aan beide zijden.
x^{2}+6=21
Combineer -5x en 5x om 0 te krijgen.
x^{2}=21-6
Trek aan beide kanten 6 af.
x^{2}=15
Trek 6 af van 21 om 15 te krijgen.
x=\sqrt{15} x=-\sqrt{15}
Neem de vierkantswortel van beide zijden van de vergelijking.
\left(x-2\right)x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Variabele x kan niet gelijk zijn aan 2 omdat deling door nul niet is gedefinieerd. Vermenigvuldig beide zijden van de vergelijking met x-2.
x^{2}-2x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Gebruik de distributieve eigenschap om x-2 te vermenigvuldigen met x.
x^{2}-2x-3x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Gebruik de distributieve eigenschap om x-2 te vermenigvuldigen met -3.
x^{2}-5x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Combineer -2x en -3x om -5x te krijgen.
x^{2}-5x+6=11-5x+10
Gebruik de distributieve eigenschap om x-2 te vermenigvuldigen met -5.
x^{2}-5x+6=21-5x
Tel 11 en 10 op om 21 te krijgen.
x^{2}-5x+6-21=-5x
Trek aan beide kanten 21 af.
x^{2}-5x-15=-5x
Trek 21 af van 6 om -15 te krijgen.
x^{2}-5x-15+5x=0
Voeg 5x toe aan beide zijden.
x^{2}-15=0
Combineer -5x en 5x om 0 te krijgen.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-15\right)}}{2}
Deze vergelijking heeft de standaardvorm: ax^{2}+bx+c=0. Substitueer 1 voor a, 0 voor b en -15 voor c in de kwadratische formule, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-15\right)}}{2}
Bereken de wortel van 0.
x=\frac{0±\sqrt{60}}{2}
Vermenigvuldig -4 met -15.
x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2}
Bereken de vierkantswortel van 60.
x=\sqrt{15}
Los nu de vergelijking x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2} op als ± positief is.
x=-\sqrt{15}
Los nu de vergelijking x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2} op als ± negatief is.
x=\sqrt{15} x=-\sqrt{15}
De vergelijking is nu opgelost.