Factoriseren
\left(r-2\right)\left(3r+7\right)
Evalueren
\left(r-2\right)\left(3r+7\right)
Delen
Gekopieerd naar klembord
a+b=1 ab=3\left(-14\right)=-42
Factoriseer de expressie door te groeperen. De expressie moet eerst worden herschreven als 3r^{2}+ar+br-14. Als u a en b wilt zoeken, moet u een systeem instellen dat kan worden opgelost.
-1,42 -2,21 -3,14 -6,7
Omdat ab negatief is, a en b de tegenovergestelde tekens. Omdat a+b positief is, heeft het positieve getal een grotere absolute waarde dan het negatieve getal. Alle paren met gehele getallen die een product -42 geven weergeven.
-1+42=41 -2+21=19 -3+14=11 -6+7=1
Bereken de som voor elk paar.
a=-6 b=7
De oplossing is het paar dat de som 1 geeft.
\left(3r^{2}-6r\right)+\left(7r-14\right)
Herschrijf 3r^{2}+r-14 als \left(3r^{2}-6r\right)+\left(7r-14\right).
3r\left(r-2\right)+7\left(r-2\right)
Beledigt 3r in de eerste en 7 in de tweede groep.
\left(r-2\right)\left(3r+7\right)
Factoriseer de gemeenschappelijke term r-2 door gebruik te maken van distributieve eigenschap.
3r^{2}+r-14=0
Kwadratische polynoom kan worden gefactoriseerd met de transformatie ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), waarbij x_{1} en x_{2} de oplossingen van de kwadratische vergelijking ax^{2}+bx+c=0 zijn.
r=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 3\left(-14\right)}}{2\times 3}
Alle vergelijkingen van de vorm ax^{2}+bx+c=0 kunnen worden opgelost met behulp van de kwadratische formule: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. De kwadratische formule biedt twee oplossingen: één wanneer ± een optelling is en één wanneer het gaat om aftrekken.
r=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 3\left(-14\right)}}{2\times 3}
Bereken de wortel van 1.
r=\frac{-1±\sqrt{1-12\left(-14\right)}}{2\times 3}
Vermenigvuldig -4 met 3.
r=\frac{-1±\sqrt{1+168}}{2\times 3}
Vermenigvuldig -12 met -14.
r=\frac{-1±\sqrt{169}}{2\times 3}
Tel 1 op bij 168.
r=\frac{-1±13}{2\times 3}
Bereken de vierkantswortel van 169.
r=\frac{-1±13}{6}
Vermenigvuldig 2 met 3.
r=\frac{12}{6}
Los nu de vergelijking r=\frac{-1±13}{6} op als ± positief is. Tel -1 op bij 13.
r=2
Deel 12 door 6.
r=-\frac{14}{6}
Los nu de vergelijking r=\frac{-1±13}{6} op als ± negatief is. Trek 13 af van -1.
r=-\frac{7}{3}
Vereenvoudig de breuk \frac{-14}{6} tot de kleinste termen door 2 af te trekken en weg te strepen.
3r^{2}+r-14=3\left(r-2\right)\left(r-\left(-\frac{7}{3}\right)\right)
Factoriseer de oorspronkelijke expressie met behulp van ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Vervang x_{1} door 2 en x_{2} door -\frac{7}{3}.
3r^{2}+r-14=3\left(r-2\right)\left(r+\frac{7}{3}\right)
Vereenvoudig alle uitdrukkingen in de formule p-\left(-q\right) naar p+q.
3r^{2}+r-14=3\left(r-2\right)\times \frac{3r+7}{3}
Tel \frac{7}{3} op bij r door een gemeenschappelijke noemer te bepalen en de tellers op te tellen. Vereenvoudig vervolgens de breuk naar de kleinste termen indien mogelijk.
3r^{2}+r-14=\left(r-2\right)\left(3r+7\right)
Streep de grootste gemene deler 3 in 3 en 3 tegen elkaar weg.
Voorbeelden
Vierkantsvergelijking
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineaire vergelijking
y = 3x + 4
Rekenen
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Stelselvergelijking
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiëren
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integreren
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limieten
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}