Oplossen voor n
n=\sqrt{6}+2\approx 4,449489743
n=2-\sqrt{6}\approx -0,449489743
Delen
Gekopieerd naar klembord
4n+2=n^{2}
Vermenigvuldig beide zijden van de vergelijking met 2.
4n+2-n^{2}=0
Trek aan beide kanten n^{2} af.
-n^{2}+4n+2=0
Alle vergelijkingen van de vorm ax^{2}+bx+c=0 kunnen worden opgelost met behulp van de kwadratische formule: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. De kwadratische formule biedt twee oplossingen: één wanneer ± een optelling is en één wanneer het gaat om aftrekken.
n=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\left(-1\right)\times 2}}{2\left(-1\right)}
Deze vergelijking heeft de standaardvorm: ax^{2}+bx+c=0. Substitueer -1 voor a, 4 voor b en 2 voor c in de kwadratische formule, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
n=\frac{-4±\sqrt{16-4\left(-1\right)\times 2}}{2\left(-1\right)}
Bereken de wortel van 4.
n=\frac{-4±\sqrt{16+4\times 2}}{2\left(-1\right)}
Vermenigvuldig -4 met -1.
n=\frac{-4±\sqrt{16+8}}{2\left(-1\right)}
Vermenigvuldig 4 met 2.
n=\frac{-4±\sqrt{24}}{2\left(-1\right)}
Tel 16 op bij 8.
n=\frac{-4±2\sqrt{6}}{2\left(-1\right)}
Bereken de vierkantswortel van 24.
n=\frac{-4±2\sqrt{6}}{-2}
Vermenigvuldig 2 met -1.
n=\frac{2\sqrt{6}-4}{-2}
Los nu de vergelijking n=\frac{-4±2\sqrt{6}}{-2} op als ± positief is. Tel -4 op bij 2\sqrt{6}.
n=2-\sqrt{6}
Deel -4+2\sqrt{6} door -2.
n=\frac{-2\sqrt{6}-4}{-2}
Los nu de vergelijking n=\frac{-4±2\sqrt{6}}{-2} op als ± negatief is. Trek 2\sqrt{6} af van -4.
n=\sqrt{6}+2
Deel -4-2\sqrt{6} door -2.
n=2-\sqrt{6} n=\sqrt{6}+2
De vergelijking is nu opgelost.
4n+2=n^{2}
Vermenigvuldig beide zijden van de vergelijking met 2.
4n+2-n^{2}=0
Trek aan beide kanten n^{2} af.
4n-n^{2}=-2
Trek aan beide kanten 2 af. Een waarde afgetrokken van nul retourneert de bijbehorende negatie.
-n^{2}+4n=-2
Kwadratische vergelijkingen zoals deze kunnen worden opgelost door de wortel te berekenen. Hiervoor moet de vergelijking deze vorm hebben: x^{2}+bx=c.
\frac{-n^{2}+4n}{-1}=-\frac{2}{-1}
Deel beide zijden van de vergelijking door -1.
n^{2}+\frac{4}{-1}n=-\frac{2}{-1}
Delen door -1 maakt de vermenigvuldiging met -1 ongedaan.
n^{2}-4n=-\frac{2}{-1}
Deel 4 door -1.
n^{2}-4n=2
Deel -2 door -1.
n^{2}-4n+\left(-2\right)^{2}=2+\left(-2\right)^{2}
Deel -4, de coëfficiënt van de x term door 2 om -2 op te halen. Voeg vervolgens het kwadraat van -2 toe aan beide kanten van de vergelijking. Met deze stap wordt de linkerkant van de vergelijking een perfect vierkant.
n^{2}-4n+4=2+4
Bereken de wortel van -2.
n^{2}-4n+4=6
Tel 2 op bij 4.
\left(n-2\right)^{2}=6
Factoriseer n^{2}-4n+4. In het algemeen, wanneer x^{2}+bx+c een perfect vierkant is, kan het altijd worden gefactoreerd als \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(n-2\right)^{2}}=\sqrt{6}
Neem de vierkantswortel van beide zijden van de vergelijking.
n-2=\sqrt{6} n-2=-\sqrt{6}
Vereenvoudig.
n=\sqrt{6}+2 n=2-\sqrt{6}
Tel aan beide kanten van de vergelijking 2 op.
Voorbeelden
Vierkantsvergelijking
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineaire vergelijking
y = 3x + 4
Rekenen
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Stelselvergelijking
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiëren
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integreren
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limieten
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}