Overslaan en naar de inhoud gaan
Oplossen voor x
Tick mark Image
Grafiek

Vergelijkbare problemen van Web Search

Delen

17x^{2}-6x-15=0
Alle vergelijkingen van de vorm ax^{2}+bx+c=0 kunnen worden opgelost met behulp van de kwadratische formule: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. De kwadratische formule biedt twee oplossingen: één wanneer ± een optelling is en één wanneer het gaat om aftrekken.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\times 17\left(-15\right)}}{2\times 17}
Deze vergelijking heeft de standaardvorm: ax^{2}+bx+c=0. Substitueer 17 voor a, -6 voor b en -15 voor c in de kwadratische formule, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\times 17\left(-15\right)}}{2\times 17}
Bereken de wortel van -6.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-68\left(-15\right)}}{2\times 17}
Vermenigvuldig -4 met 17.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+1020}}{2\times 17}
Vermenigvuldig -68 met -15.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{1056}}{2\times 17}
Tel 36 op bij 1020.
x=\frac{-\left(-6\right)±4\sqrt{66}}{2\times 17}
Bereken de vierkantswortel van 1056.
x=\frac{6±4\sqrt{66}}{2\times 17}
Het tegenovergestelde van -6 is 6.
x=\frac{6±4\sqrt{66}}{34}
Vermenigvuldig 2 met 17.
x=\frac{4\sqrt{66}+6}{34}
Los nu de vergelijking x=\frac{6±4\sqrt{66}}{34} op als ± positief is. Tel 6 op bij 4\sqrt{66}.
x=\frac{2\sqrt{66}+3}{17}
Deel 6+4\sqrt{66} door 34.
x=\frac{6-4\sqrt{66}}{34}
Los nu de vergelijking x=\frac{6±4\sqrt{66}}{34} op als ± negatief is. Trek 4\sqrt{66} af van 6.
x=\frac{3-2\sqrt{66}}{17}
Deel 6-4\sqrt{66} door 34.
x=\frac{2\sqrt{66}+3}{17} x=\frac{3-2\sqrt{66}}{17}
De vergelijking is nu opgelost.
17x^{2}-6x-15=0
Kwadratische vergelijkingen zoals deze kunnen worden opgelost door de wortel te berekenen. Hiervoor moet de vergelijking deze vorm hebben: x^{2}+bx=c.
17x^{2}-6x-15-\left(-15\right)=-\left(-15\right)
Tel aan beide kanten van de vergelijking 15 op.
17x^{2}-6x=-\left(-15\right)
Als u -15 aftrekt van zichzelf, is de uitkomst 0.
17x^{2}-6x=15
Trek -15 af van 0.
\frac{17x^{2}-6x}{17}=\frac{15}{17}
Deel beide zijden van de vergelijking door 17.
x^{2}-\frac{6}{17}x=\frac{15}{17}
Delen door 17 maakt de vermenigvuldiging met 17 ongedaan.
x^{2}-\frac{6}{17}x+\left(-\frac{3}{17}\right)^{2}=\frac{15}{17}+\left(-\frac{3}{17}\right)^{2}
Deel -\frac{6}{17}, de coëfficiënt van de x term door 2 om -\frac{3}{17} op te halen. Voeg vervolgens het kwadraat van -\frac{3}{17} toe aan beide kanten van de vergelijking. Met deze stap wordt de linkerkant van de vergelijking een perfect vierkant.
x^{2}-\frac{6}{17}x+\frac{9}{289}=\frac{15}{17}+\frac{9}{289}
Bereken de wortel van -\frac{3}{17} door de wortel te berekenen van zowel de teller als de noemer van de breuk.
x^{2}-\frac{6}{17}x+\frac{9}{289}=\frac{264}{289}
Tel \frac{15}{17} op bij \frac{9}{289} door een gemeenschappelijke noemer te bepalen en de tellers op te tellen. Vereenvoudig vervolgens de breuk naar de kleinste termen indien mogelijk.
\left(x-\frac{3}{17}\right)^{2}=\frac{264}{289}
Factoriseer x^{2}-\frac{6}{17}x+\frac{9}{289}. In het algemeen, wanneer x^{2}+bx+c een perfect vierkant is, kan het altijd worden gefactoreerd als \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{17}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{264}{289}}
Neem de vierkantswortel van beide zijden van de vergelijking.
x-\frac{3}{17}=\frac{2\sqrt{66}}{17} x-\frac{3}{17}=-\frac{2\sqrt{66}}{17}
Vereenvoudig.
x=\frac{2\sqrt{66}+3}{17} x=\frac{3-2\sqrt{66}}{17}
Tel aan beide kanten van de vergelijking \frac{3}{17} op.