Oplossen voor x
x=\frac{\sqrt{6746}+11}{265}\approx 0,351449195
x=\frac{11-\sqrt{6746}}{265}\approx -0,268430328
Grafiek
Delen
Gekopieerd naar klembord
-265x^{2}+22x+25=0
Alle vergelijkingen van de vorm ax^{2}+bx+c=0 kunnen worden opgelost met behulp van de kwadratische formule: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. De kwadratische formule biedt twee oplossingen: één wanneer ± een optelling is en één wanneer het gaat om aftrekken.
x=\frac{-22±\sqrt{22^{2}-4\left(-265\right)\times 25}}{2\left(-265\right)}
Deze vergelijking heeft de standaardvorm: ax^{2}+bx+c=0. Substitueer -265 voor a, 22 voor b en 25 voor c in de kwadratische formule, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-22±\sqrt{484-4\left(-265\right)\times 25}}{2\left(-265\right)}
Bereken de wortel van 22.
x=\frac{-22±\sqrt{484+1060\times 25}}{2\left(-265\right)}
Vermenigvuldig -4 met -265.
x=\frac{-22±\sqrt{484+26500}}{2\left(-265\right)}
Vermenigvuldig 1060 met 25.
x=\frac{-22±\sqrt{26984}}{2\left(-265\right)}
Tel 484 op bij 26500.
x=\frac{-22±2\sqrt{6746}}{2\left(-265\right)}
Bereken de vierkantswortel van 26984.
x=\frac{-22±2\sqrt{6746}}{-530}
Vermenigvuldig 2 met -265.
x=\frac{2\sqrt{6746}-22}{-530}
Los nu de vergelijking x=\frac{-22±2\sqrt{6746}}{-530} op als ± positief is. Tel -22 op bij 2\sqrt{6746}.
x=\frac{11-\sqrt{6746}}{265}
Deel -22+2\sqrt{6746} door -530.
x=\frac{-2\sqrt{6746}-22}{-530}
Los nu de vergelijking x=\frac{-22±2\sqrt{6746}}{-530} op als ± negatief is. Trek 2\sqrt{6746} af van -22.
x=\frac{\sqrt{6746}+11}{265}
Deel -22-2\sqrt{6746} door -530.
x=\frac{11-\sqrt{6746}}{265} x=\frac{\sqrt{6746}+11}{265}
De vergelijking is nu opgelost.
-265x^{2}+22x+25=0
Kwadratische vergelijkingen zoals deze kunnen worden opgelost door de wortel te berekenen. Hiervoor moet de vergelijking deze vorm hebben: x^{2}+bx=c.
-265x^{2}+22x+25-25=-25
Trek aan beide kanten van de vergelijking 25 af.
-265x^{2}+22x=-25
Als u 25 aftrekt van zichzelf, is de uitkomst 0.
\frac{-265x^{2}+22x}{-265}=-\frac{25}{-265}
Deel beide zijden van de vergelijking door -265.
x^{2}+\frac{22}{-265}x=-\frac{25}{-265}
Delen door -265 maakt de vermenigvuldiging met -265 ongedaan.
x^{2}-\frac{22}{265}x=-\frac{25}{-265}
Deel 22 door -265.
x^{2}-\frac{22}{265}x=\frac{5}{53}
Vereenvoudig de breuk \frac{-25}{-265} tot de kleinste termen door 5 af te trekken en weg te strepen.
x^{2}-\frac{22}{265}x+\left(-\frac{11}{265}\right)^{2}=\frac{5}{53}+\left(-\frac{11}{265}\right)^{2}
Deel -\frac{22}{265}, de coëfficiënt van de x term door 2 om -\frac{11}{265} op te halen. Voeg vervolgens het kwadraat van -\frac{11}{265} toe aan beide kanten van de vergelijking. Met deze stap wordt de linkerkant van de vergelijking een perfect vierkant.
x^{2}-\frac{22}{265}x+\frac{121}{70225}=\frac{5}{53}+\frac{121}{70225}
Bereken de wortel van -\frac{11}{265} door de wortel te berekenen van zowel de teller als de noemer van de breuk.
x^{2}-\frac{22}{265}x+\frac{121}{70225}=\frac{6746}{70225}
Tel \frac{5}{53} op bij \frac{121}{70225} door een gemeenschappelijke noemer te bepalen en de tellers op te tellen. Vereenvoudig vervolgens de breuk naar de kleinste termen indien mogelijk.
\left(x-\frac{11}{265}\right)^{2}=\frac{6746}{70225}
Factoriseer x^{2}-\frac{22}{265}x+\frac{121}{70225}. In het algemeen, wanneer x^{2}+bx+c een perfect vierkant is, kan het altijd worden gefactoreerd als \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{11}{265}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{6746}{70225}}
Neem de vierkantswortel van beide zijden van de vergelijking.
x-\frac{11}{265}=\frac{\sqrt{6746}}{265} x-\frac{11}{265}=-\frac{\sqrt{6746}}{265}
Vereenvoudig.
x=\frac{\sqrt{6746}+11}{265} x=\frac{11-\sqrt{6746}}{265}
Tel aan beide kanten van de vergelijking \frac{11}{265} op.
Voorbeelden
Vierkantsvergelijking
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineaire vergelijking
y = 3x + 4
Rekenen
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Stelselvergelijking
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiëren
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integreren
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limieten
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}