Oplossen voor x
x=7
Grafiek
Delen
Gekopieerd naar klembord
\sqrt{x+9}=7-\sqrt{x+2}
Trek aan beide kanten van de vergelijking \sqrt{x+2} af.
\left(\sqrt{x+9}\right)^{2}=\left(7-\sqrt{x+2}\right)^{2}
Herleid de wortel aan beide kanten van de vergelijking.
x+9=\left(7-\sqrt{x+2}\right)^{2}
Bereken \sqrt{x+9} tot de macht van 2 en krijg x+9.
x+9=49-14\sqrt{x+2}+\left(\sqrt{x+2}\right)^{2}
Gebruik het binomium van Newton \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} om \left(7-\sqrt{x+2}\right)^{2} uit te breiden.
x+9=49-14\sqrt{x+2}+x+2
Bereken \sqrt{x+2} tot de macht van 2 en krijg x+2.
x+9=51-14\sqrt{x+2}+x
Tel 49 en 2 op om 51 te krijgen.
x+9+14\sqrt{x+2}=51+x
Voeg 14\sqrt{x+2} toe aan beide zijden.
x+9+14\sqrt{x+2}-x=51
Trek aan beide kanten x af.
9+14\sqrt{x+2}=51
Combineer x en -x om 0 te krijgen.
14\sqrt{x+2}=51-9
Trek aan beide kanten 9 af.
14\sqrt{x+2}=42
Trek 9 af van 51 om 42 te krijgen.
\sqrt{x+2}=\frac{42}{14}
Deel beide zijden van de vergelijking door 14.
\sqrt{x+2}=3
Deel 42 door 14 om 3 te krijgen.
x+2=9
Herleid de wortel aan beide kanten van de vergelijking.
x+2-2=9-2
Trek aan beide kanten van de vergelijking 2 af.
x=9-2
Als u 2 aftrekt van zichzelf, is de uitkomst 0.
x=7
Trek 2 af van 9.
\sqrt{7+9}+\sqrt{7+2}=7
Vervang 7 door x in de vergelijking \sqrt{x+9}+\sqrt{x+2}=7.
7=7
Vereenvoudig. De waarde x=7 voldoet aan de vergelijking.
x=7
Vergelijking \sqrt{x+9}=-\sqrt{x+2}+7 een unieke oplossing.
Voorbeelden
Vierkantsvergelijking
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineaire vergelijking
y = 3x + 4
Rekenen
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Stelselvergelijking
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiëren
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integreren
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limieten
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}