Solvi għal d
d=-\frac{33}{65}\approx -0.507692308
Assenja d
d≔-\frac{33}{65}
Sehem
Ikkupjat fuq il-klibbord
d=\frac{-4\times 12}{5\times 13}-\left(-\frac{3}{5}\times \frac{5}{13}\right)
Immultiplika -\frac{4}{5} b'\frac{12}{13} billi timmultiplika n-numeratur bin-numeratur u d-denominatur bid-denominatur.
d=\frac{-48}{65}-\left(-\frac{3}{5}\times \frac{5}{13}\right)
Agħmel il-multiplikazzjonijiet fil-frazzjoni \frac{-4\times 12}{5\times 13}.
d=-\frac{48}{65}-\left(-\frac{3}{5}\times \frac{5}{13}\right)
Frazzjoni \frac{-48}{65} tista' tinkiteb mill-ġdid bħala -\frac{48}{65} bl-estrazzjoni tas-sinjal negattiv.
d=-\frac{48}{65}-\frac{-3\times 5}{5\times 13}
Immultiplika -\frac{3}{5} b'\frac{5}{13} billi timmultiplika n-numeratur bin-numeratur u d-denominatur bid-denominatur.
d=-\frac{48}{65}-\frac{-3}{13}
Annulla 5 fin-numeratur u d-denominatur.
d=-\frac{48}{65}-\left(-\frac{3}{13}\right)
Frazzjoni \frac{-3}{13} tista' tinkiteb mill-ġdid bħala -\frac{3}{13} bl-estrazzjoni tas-sinjal negattiv.
d=-\frac{48}{65}+\frac{3}{13}
L-oppost ta' -\frac{3}{13} huwa \frac{3}{13}.
d=-\frac{48}{65}+\frac{15}{65}
L-inqas multipli komuni ta' 65 u 13 huwa 65. Ikkonverti -\frac{48}{65} u \frac{3}{13} fi frazzjonijiet bid-denominatur 65.
d=\frac{-48+15}{65}
Billi -\frac{48}{65} u \frac{15}{65} għandhom l-istess denominatur, żidhom billi żżid in-numeraturi tagħhom.
d=-\frac{33}{65}
Żid -48 u 15 biex tikseb -33.
Eżempji
Ekwazzjoni kwadratika
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekwazzjoni lineari
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matriċi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekwazzjoni simultanja
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenzazzjoni
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazzjoni
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limiti
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}