Fattur
\left(2d-1\right)\left(4d-9\right)
Evalwa
\left(2d-1\right)\left(4d-9\right)
Sehem
Ikkupjat fuq il-klibbord
a+b=-22 ab=8\times 9=72
Iffattura l-espressjoni bl-iggruppar. L-ewwel, l-espressjoni teħtieġ tinkiteb mill-ġdid bħala 8d^{2}+ad+bd+9. Biex issib a u b, ikkonfigura sistema biex tiġi solvuta.
-1,-72 -2,-36 -3,-24 -4,-18 -6,-12 -8,-9
Minħabba li ab huwa pożittiv, a u b għandhom l-istess sinjal. Minħabba li a+b huwa negattiv, a u b huma t-tnejn negattiv. Elenka l-pari kollha bħal dawn li jagħtu prodott 72.
-1-72=-73 -2-36=-38 -3-24=-27 -4-18=-22 -6-12=-18 -8-9=-17
Ikkalkula s-somma għal kull par.
a=-18 b=-4
Is-soluzzjoni hija l-par li jagħti s-somma -22.
\left(8d^{2}-18d\right)+\left(-4d+9\right)
Erġa' ikteb 8d^{2}-22d+9 bħala \left(8d^{2}-18d\right)+\left(-4d+9\right).
2d\left(4d-9\right)-\left(4d-9\right)
Fattur 2d fl-ewwel u -1 fit-tieni grupp.
\left(4d-9\right)\left(2d-1\right)
Iffattura 'l barra t-terminu komuni 4d-9 bl-użu ta' propjetà distributtiva.
8d^{2}-22d+9=0
Polynomial kwadratika tista' tiġi fatturata billi tuża t-trasformazzjoni ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), fejn x_{1} u x_{2} huma s-soluzzjonijiet tal-ekwazzjoni kwadratika ax^{2}+bx+c=0.
d=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{\left(-22\right)^{2}-4\times 8\times 9}}{2\times 8}
L-ekwazzjonijiet kollha tal-formola ax^{2}+bx+c=0 jistgħu jiġu solvuti permezz tal-formula kwadratika: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Il-formula kwadratika tagħti żewġ soluzzjonijiet, waħda meta ± hija addizzjoni u waħda meta hija tnaqqis.
d=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{484-4\times 8\times 9}}{2\times 8}
Ikkwadra -22.
d=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{484-32\times 9}}{2\times 8}
Immultiplika -4 b'8.
d=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{484-288}}{2\times 8}
Immultiplika -32 b'9.
d=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{196}}{2\times 8}
Żid 484 ma' -288.
d=\frac{-\left(-22\right)±14}{2\times 8}
Ħu l-għerq kwadrat ta' 196.
d=\frac{22±14}{2\times 8}
L-oppost ta' -22 huwa 22.
d=\frac{22±14}{16}
Immultiplika 2 b'8.
d=\frac{36}{16}
Issa solvi l-ekwazzjoni d=\frac{22±14}{16} fejn ± hija plus. Żid 22 ma' 14.
d=\frac{9}{4}
Naqqas il-frazzjoni \frac{36}{16} għat-termini l-aktar baxxi billi testratta u tikkanċella barra 4.
d=\frac{8}{16}
Issa solvi l-ekwazzjoni d=\frac{22±14}{16} fejn ± hija minus. Naqqas 14 minn 22.
d=\frac{1}{2}
Naqqas il-frazzjoni \frac{8}{16} għat-termini l-aktar baxxi billi testratta u tikkanċella barra 8.
8d^{2}-22d+9=8\left(d-\frac{9}{4}\right)\left(d-\frac{1}{2}\right)
Iffattura l-espressjoni oriġinali permezz ta’ ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Issostitwixxi \frac{9}{4} għal x_{1} u \frac{1}{2} għal x_{2}.
8d^{2}-22d+9=8\times \frac{4d-9}{4}\left(d-\frac{1}{2}\right)
Naqqas \frac{9}{4} minn d billi ssib denominatur komuni u tnaqqas in-numerators. Imbagħad naqqas il-frazzjoni għall-inqas termini jekk possibbli.
8d^{2}-22d+9=8\times \frac{4d-9}{4}\times \frac{2d-1}{2}
Naqqas \frac{1}{2} minn d billi ssib denominatur komuni u tnaqqas in-numerators. Imbagħad naqqas il-frazzjoni għall-inqas termini jekk possibbli.
8d^{2}-22d+9=8\times \frac{\left(4d-9\right)\left(2d-1\right)}{4\times 2}
Immultiplika \frac{4d-9}{4} b'\frac{2d-1}{2} billi timmultiplika n-numeratur bin-numeratur u d-denominatur bid-denominatur. Imbagħad naqqas il-frazzjoni għall-inqas termini jekk possibbli.
8d^{2}-22d+9=8\times \frac{\left(4d-9\right)\left(2d-1\right)}{8}
Immultiplika 4 b'2.
8d^{2}-22d+9=\left(4d-9\right)\left(2d-1\right)
Ikkanċella l-akbar fattur komuni 8 f'8 u 8.
Eżempji
Ekwazzjoni kwadratika
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekwazzjoni lineari
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matriċi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekwazzjoni simultanja
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenzazzjoni
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazzjoni
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limiti
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}