Aqbeż għall-kontenut ewlieni
Solvi għal x
Tick mark Image
Graff

Problemi Simili mit-Tiftix tal-Web

Sehem

0=x^{2}-6x+9-12
Uża teorema binomjali \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} biex tespandi \left(x-3\right)^{2}.
0=x^{2}-6x-3
Naqqas 12 minn 9 biex tikseb -3.
x^{2}-6x-3=0
Ibdel in-naħat sabiex it-termini varjabbli kollha jkunu fuq in-naħa tax-xellug.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-3\right)}}{2}
Din l-ekwazzjoni hija fil-forma standard: ax^{2}+bx+c=0. Issostitwixxi 1 għal a, -6 għal b, u -3 għal c fil-formula kwadratika, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-3\right)}}{2}
Ikkwadra -6.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+12}}{2}
Immultiplika -4 b'-3.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{48}}{2}
Żid 36 ma' 12.
x=\frac{-\left(-6\right)±4\sqrt{3}}{2}
Ħu l-għerq kwadrat ta' 48.
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{2}
L-oppost ta' -6 huwa 6.
x=\frac{4\sqrt{3}+6}{2}
Issa solvi l-ekwazzjoni x=\frac{6±4\sqrt{3}}{2} fejn ± hija plus. Żid 6 ma' 4\sqrt{3}.
x=2\sqrt{3}+3
Iddividi 6+4\sqrt{3} b'2.
x=\frac{6-4\sqrt{3}}{2}
Issa solvi l-ekwazzjoni x=\frac{6±4\sqrt{3}}{2} fejn ± hija minus. Naqqas 4\sqrt{3} minn 6.
x=3-2\sqrt{3}
Iddividi 6-4\sqrt{3} b'2.
x=2\sqrt{3}+3 x=3-2\sqrt{3}
L-ekwazzjoni issa solvuta.
0=x^{2}-6x+9-12
Uża teorema binomjali \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} biex tespandi \left(x-3\right)^{2}.
0=x^{2}-6x-3
Naqqas 12 minn 9 biex tikseb -3.
x^{2}-6x-3=0
Ibdel in-naħat sabiex it-termini varjabbli kollha jkunu fuq in-naħa tax-xellug.
x^{2}-6x=3
Żid 3 maż-żewġ naħat. Xi ħaġa plus żero jirriżulta f'dan in-numru stess.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=3+\left(-3\right)^{2}
Iddividi -6, il-koeffiċjent tat-terminu x, b'2 biex tikseb -3. Imbagħad żid il-kwadru ta' -3 maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni. Dan il-pass jagħmel in-naħa tax-xellug tal-ekwazzjoni kwadru perfett.
x^{2}-6x+9=3+9
Ikkwadra -3.
x^{2}-6x+9=12
Żid 3 ma' 9.
\left(x-3\right)^{2}=12
Fattur x^{2}-6x+9. B'mod ġenerali, meta x^{2}+bx+c huwa kwadru perfett, dejjem jista' jiġu fatturati bħala \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{12}
Ħu l-għerq kwadrat taż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.
x-3=2\sqrt{3} x-3=-2\sqrt{3}
Issimplifika.
x=2\sqrt{3}+3 x=3-2\sqrt{3}
Żid 3 maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.