Aqbeż għall-kontenut ewlieni
Solvi għal x
Tick mark Image
Graff

Problemi Simili mit-Tiftix tal-Web

Sehem

4x^{-1}=2x-3
Immultiplika ż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni b'4.
4x^{-1}-2x=-3
Naqqas 2x miż-żewġ naħat.
4x^{-1}-2x+3=0
Żid 3 maż-żewġ naħat.
-2x+3+4\times \frac{1}{x}=0
Erġa' ordna t-termini.
-2xx+x\times 3+4\times 1=0
Il-varjabbli x ma jistax ikun ugwali għal 0 billi d-diviżjoni b'żero mhux iddefinit. Immultiplika ż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni b'x.
-2x^{2}+x\times 3+4\times 1=0
Immultiplika x u x biex tikseb x^{2}.
-2x^{2}+x\times 3+4=0
Immultiplika 4 u 1 biex tikseb 4.
-2x^{2}+3x+4=0
L-ekwazzjonijiet kollha tal-formola ax^{2}+bx+c=0 jistgħu jiġu solvuti permezz tal-formula kwadratika: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Il-formula kwadratika tagħti żewġ soluzzjonijiet, waħda meta ± hija addizzjoni u waħda meta hija tnaqqis.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\left(-2\right)\times 4}}{2\left(-2\right)}
Din l-ekwazzjoni hija fil-forma standard: ax^{2}+bx+c=0. Issostitwixxi -2 għal a, 3 għal b, u 4 għal c fil-formula kwadratika, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\left(-2\right)\times 4}}{2\left(-2\right)}
Ikkwadra 3.
x=\frac{-3±\sqrt{9+8\times 4}}{2\left(-2\right)}
Immultiplika -4 b'-2.
x=\frac{-3±\sqrt{9+32}}{2\left(-2\right)}
Immultiplika 8 b'4.
x=\frac{-3±\sqrt{41}}{2\left(-2\right)}
Żid 9 ma' 32.
x=\frac{-3±\sqrt{41}}{-4}
Immultiplika 2 b'-2.
x=\frac{\sqrt{41}-3}{-4}
Issa solvi l-ekwazzjoni x=\frac{-3±\sqrt{41}}{-4} fejn ± hija plus. Żid -3 ma' \sqrt{41}.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{4}
Iddividi -3+\sqrt{41} b'-4.
x=\frac{-\sqrt{41}-3}{-4}
Issa solvi l-ekwazzjoni x=\frac{-3±\sqrt{41}}{-4} fejn ± hija minus. Naqqas \sqrt{41} minn -3.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{4}
Iddividi -3-\sqrt{41} b'-4.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{4} x=\frac{\sqrt{41}+3}{4}
L-ekwazzjoni issa solvuta.
4x^{-1}=2x-3
Immultiplika ż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni b'4.
4x^{-1}-2x=-3
Naqqas 2x miż-żewġ naħat.
-2x+4\times \frac{1}{x}=-3
Erġa' ordna t-termini.
-2xx+4\times 1=-3x
Il-varjabbli x ma jistax ikun ugwali għal 0 billi d-diviżjoni b'żero mhux iddefinit. Immultiplika ż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni b'x.
-2x^{2}+4\times 1=-3x
Immultiplika x u x biex tikseb x^{2}.
-2x^{2}+4=-3x
Immultiplika 4 u 1 biex tikseb 4.
-2x^{2}+4+3x=0
Żid 3x maż-żewġ naħat.
-2x^{2}+3x=-4
Naqqas 4 miż-żewġ naħat. Xi ħaġa mnaqqsa minn żero tagħti numru negattiv.
\frac{-2x^{2}+3x}{-2}=-\frac{4}{-2}
Iddividi ż-żewġ naħat b'-2.
x^{2}+\frac{3}{-2}x=-\frac{4}{-2}
Meta tiddividi b'-2 titneħħa l-multiplikazzjoni b'-2.
x^{2}-\frac{3}{2}x=-\frac{4}{-2}
Iddividi 3 b'-2.
x^{2}-\frac{3}{2}x=2
Iddividi -4 b'-2.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}=2+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}
Iddividi -\frac{3}{2}, il-koeffiċjent tat-terminu x, b'2 biex tikseb -\frac{3}{4}. Imbagħad żid il-kwadru ta' -\frac{3}{4} maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni. Dan il-pass jagħmel in-naħa tax-xellug tal-ekwazzjoni kwadru perfett.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=2+\frac{9}{16}
Ikkwadra -\frac{3}{4} billi tikkwadra kemm in-numeratur u d-denominatur tal-frazzjoni.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=\frac{41}{16}
Żid 2 ma' \frac{9}{16}.
\left(x-\frac{3}{4}\right)^{2}=\frac{41}{16}
Fattur x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}. B'mod ġenerali, meta x^{2}+bx+c huwa kwadru perfett, dejjem jista' jiġu fatturati bħala \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{16}}
Ħu l-għerq kwadrat taż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.
x-\frac{3}{4}=\frac{\sqrt{41}}{4} x-\frac{3}{4}=-\frac{\sqrt{41}}{4}
Issimplifika.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{4} x=\frac{3-\sqrt{41}}{4}
Żid \frac{3}{4} maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.