Aqbeż għall-kontenut ewlieni
Solvi għal x, y
Tick mark Image
Graff

Problemi Simili mit-Tiftix tal-Web

Sehem

y-5x=3
Ikkunsidra t-tieni ekwazzjoni. Naqqas 5x miż-żewġ naħat.
6x-2y=4,-5x+y=3
Biex issolvi par ta' ekwazzjonijiet bl-użu tas-sostituzzjoni, l-ewwel solvi waħda mill-ekwazzjonijiet għal waħda tal-varjabbli. Imbagħad issostitwixxi r-riżultat għal dak il-varjabbli fl-ekwazzjoni l-oħra.
6x-2y=4
Agħżel waħda mill-ekwazzjonijiet u solviha għal x billi tiżola x fuq in-naħa tax-xellug tal-sinjal tal-ugwali.
6x=2y+4
Żid 2y maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.
x=\frac{1}{6}\left(2y+4\right)
Iddividi ż-żewġ naħat b'6.
x=\frac{1}{3}y+\frac{2}{3}
Immultiplika \frac{1}{6} b'4+2y.
-5\left(\frac{1}{3}y+\frac{2}{3}\right)+y=3
Issostitwixxi \frac{2+y}{3} għal x fl-ekwazzjoni l-oħra, -5x+y=3.
-\frac{5}{3}y-\frac{10}{3}+y=3
Immultiplika -5 b'\frac{2+y}{3}.
-\frac{2}{3}y-\frac{10}{3}=3
Żid -\frac{5y}{3} ma' y.
-\frac{2}{3}y=\frac{19}{3}
Żid \frac{10}{3} maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.
y=-\frac{19}{2}
Iddividi ż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni b'-\frac{2}{3}, li hija l-istess bħal multiplikazzjoni taż-żewġ naħat bir-reċiproku tal-frazzjoni.
x=\frac{1}{3}\left(-\frac{19}{2}\right)+\frac{2}{3}
Issostitwixxi -\frac{19}{2} għal y f'x=\frac{1}{3}y+\frac{2}{3}. Billi l-ekwazzjoni riżultanti fiha biss varjabbli waħda, tista' ssolvi għal x direttament.
x=-\frac{19}{6}+\frac{2}{3}
Immultiplika \frac{1}{3} b'-\frac{19}{2} billi timmultiplika n-numeratur bin-numeratur u d-denominatur bid-denominatur. Imbagħad naqqas il-frazzjoni għall-inqas termini jekk possibbli.
x=-\frac{5}{2}
Żid \frac{2}{3} ma' -\frac{19}{6} biex issib id-denominatur komuni u żżid in-numeraturi. Imbagħad naqqas il-frazzjoni għat-termini l-aktar baxxi jekk possibbli.
x=-\frac{5}{2},y=-\frac{19}{2}
Is-sistema issa solvuta.
y-5x=3
Ikkunsidra t-tieni ekwazzjoni. Naqqas 5x miż-żewġ naħat.
6x-2y=4,-5x+y=3
Qiegħed l-ekwazzjonijiet f'forma standard u mbagħad uża l-matriċijiet biex issolvi s-sistema tal-ekwazzjonijiet.
\left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\3\end{matrix}\right)
Ikteb l-ekwazzjonijiet f'forma ta' matriċi.
inverse(\left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\3\end{matrix}\right)
Immultiplika bix-xellug l-ekwazzjoni skont il-matriċi inversa ta' \left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\3\end{matrix}\right)
Il-prodott ta' matriċi u l-invers tiegħu huwa l-matriċi tal-identità.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&-2\\-5&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\3\end{matrix}\right)
Immultiplika l-matriċijiet fuq in-naħa tax-xellug tas-sinjal equals.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6-\left(-2\left(-5\right)\right)}&-\frac{-2}{6-\left(-2\left(-5\right)\right)}\\-\frac{-5}{6-\left(-2\left(-5\right)\right)}&\frac{6}{6-\left(-2\left(-5\right)\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\3\end{matrix}\right)
Għall-matriċi 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), il-matriċi inversa hija \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), għalhekk l-ekwazzjoni tal-matriċi tista' terġa' tiġi miktuba bħala problema tal-multiplikazzjoni tal-matriċi.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{4}&-\frac{1}{2}\\-\frac{5}{4}&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\3\end{matrix}\right)
Agħmel l-aritmetika.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{4}\times 4-\frac{1}{2}\times 3\\-\frac{5}{4}\times 4-\frac{3}{2}\times 3\end{matrix}\right)
Immultiplika l-matriċijiet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{5}{2}\\-\frac{19}{2}\end{matrix}\right)
Agħmel l-aritmetika.
x=-\frac{5}{2},y=-\frac{19}{2}
Estratta l-elementi tal-matriċi x u y.
y-5x=3
Ikkunsidra t-tieni ekwazzjoni. Naqqas 5x miż-żewġ naħat.
6x-2y=4,-5x+y=3
Sabiex insolvu bl-eliminazzjoni, il-koeffiċjenti ta' wieħed mill-varjabbli jrid ikun l-istess fiż-żewġ ekwazzjonijiet sabiex il-varjabbli jikkanċella meta ekwazzjoni waħda titnaqqas mill-oħra.
-5\times 6x-5\left(-2\right)y=-5\times 4,6\left(-5\right)x+6y=6\times 3
Biex tagħmel 6x u -5x ugwali, immultiplika t-termini kollha fuq kull naħa tal-ewwel ekwazzjoni b'-5 u t-termini kollha fuq kull naħa tat-tieni b'6.
-30x+10y=-20,-30x+6y=18
Issimplifika.
-30x+30x+10y-6y=-20-18
Naqqas -30x+6y=18 minn -30x+10y=-20 billi tnaqqas l-istess termini fuq kull naħa tas-sinjal equals.
10y-6y=-20-18
Żid -30x ma' 30x. -30x u 30x jannullaw lil xulxin, biex iħallu ekwazzjoni b'varjabbli waħda li tista' tiġi solvuta.
4y=-20-18
Żid 10y ma' -6y.
4y=-38
Żid -20 ma' -18.
y=-\frac{19}{2}
Iddividi ż-żewġ naħat b'4.
-5x-\frac{19}{2}=3
Issostitwixxi -\frac{19}{2} għal y f'-5x+y=3. Billi l-ekwazzjoni riżultanti fiha biss varjabbli waħda, tista' ssolvi għal x direttament.
-5x=\frac{25}{2}
Żid \frac{19}{2} maż-żewġ naħat tal-ekwazzjoni.
x=-\frac{5}{2}
Iddividi ż-żewġ naħat b'-5.
x=-\frac{5}{2},y=-\frac{19}{2}
Is-sistema issa solvuta.