Atrast y, x
x=2
y=-3
Graph
Koplietot
Kopēts starpliktuvē
y+\frac{3}{2}x=0
Apsveriet pirmo vienādojumu. Pievienot \frac{3}{2}x abās pusēs.
y+\frac{1}{2}x=-2
Apsveriet otro vienādojumu. Pievienot \frac{1}{2}x abās pusēs.
y+\frac{3}{2}x=0,y+\frac{1}{2}x=-2
Lai atrisinātu pāris vienādojumu, izmantojot aizvietošanu, vispirms atrisiniet vienu no vienādojumiem, izsakot vienu no mainīgajiem. Pēc tam ar rezultātu aizvietojiet šo mainīgo otrā vienādojumā.
y+\frac{3}{2}x=0
Izvēlieties vienu no vienādojumiem, izsakiet y, izolējot y pa kreisi no vienādības zīmes.
y=-\frac{3}{2}x
Atņemiet \frac{3x}{2} no vienādojuma abām pusēm.
-\frac{3}{2}x+\frac{1}{2}x=-2
Ar -\frac{3x}{2} aizvietojiet y otrā vienādojumā y+\frac{1}{2}x=-2.
-x=-2
Pieskaitiet -\frac{3x}{2} pie \frac{x}{2}.
x=2
Daliet abas puses ar -1.
y=-\frac{3}{2}\times 2
Aizvietojiet x ar 2 vienādojumā y=-\frac{3}{2}x. Tā kā iegūtajā vienādojumā ir tikai viens mainīgais, varat tūlīt iegūt y.
y=-3
Reiziniet -\frac{3}{2} reiz 2.
y=-3,x=2
Sistēma tagad ir atrisināta.
y+\frac{3}{2}x=0
Apsveriet pirmo vienādojumu. Pievienot \frac{3}{2}x abās pusēs.
y+\frac{1}{2}x=-2
Apsveriet otro vienādojumu. Pievienot \frac{1}{2}x abās pusēs.
y+\frac{3}{2}x=0,y+\frac{1}{2}x=-2
Uzrakstiet vienādojumus standarta formā un pēc tam izmantojiet matricas, lai atrisinātu vienādojumu sistēmu.
\left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\-2\end{matrix}\right)
Uzrakstiet vienādojumu matricas formā.
inverse(\left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\-2\end{matrix}\right)
Atlicis sareizināt vienādojumu ar apgriezto matricu \left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\-2\end{matrix}\right)
Matricas un tās apgrieztās matricas reizinājums ir identitātes matrica.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&\frac{3}{2}\\1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\-2\end{matrix}\right)
Reiziniet matricas kreisajā vienādības zīmes pusē.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}-\frac{3}{2}}&-\frac{\frac{3}{2}}{\frac{1}{2}-\frac{3}{2}}\\-\frac{1}{\frac{1}{2}-\frac{3}{2}}&\frac{1}{\frac{1}{2}-\frac{3}{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}0\\-2\end{matrix}\right)
2\times 2 matricas \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) inversā matrica ir \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), tāpēc matricas vienādojumu var uzrakstīt kā matricas reizināšanas uzdevumu.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{2}&\frac{3}{2}\\1&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}0\\-2\end{matrix}\right)
Veiciet aritmētiskās darbības.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{2}\left(-2\right)\\-\left(-2\right)\end{matrix}\right)
Reiziniet matricas.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-3\\2\end{matrix}\right)
Veiciet aritmētiskās darbības.
y=-3,x=2
Izvelciet matricas elementus y un x.
y+\frac{3}{2}x=0
Apsveriet pirmo vienādojumu. Pievienot \frac{3}{2}x abās pusēs.
y+\frac{1}{2}x=-2
Apsveriet otro vienādojumu. Pievienot \frac{1}{2}x abās pusēs.
y+\frac{3}{2}x=0,y+\frac{1}{2}x=-2
Lai atrisinātu saīsinot, viena mainīgā koeficientiem jābūt vienādiem abos vienādojumos, tad mainīgie saīsinās, kad vienu vienādojumu atņem no otra.
y-y+\frac{3}{2}x-\frac{1}{2}x=2
Atņemiet y+\frac{1}{2}x=-2 no y+\frac{3}{2}x=0 , atņemot līdzīgos locekļus abās vienādības zīmes pusēs.
\frac{3}{2}x-\frac{1}{2}x=2
Pieskaitiet y pie -y. Locekļus y un -y saīsina, atstājot vienādojumu ar tikai vienu mainīgo, kuru var atrisināt.
x=2
Pieskaitiet \frac{3x}{2} pie -\frac{x}{2}.
y+\frac{1}{2}\times 2=-2
Aizvietojiet x ar 2 vienādojumā y+\frac{1}{2}x=-2. Tā kā iegūtajā vienādojumā ir tikai viens mainīgais, varat tūlīt iegūt y.
y+1=-2
Reiziniet \frac{1}{2} reiz 2.
y=-3
Atņemiet 1 no vienādojuma abām pusēm.
y=-3,x=2
Sistēma tagad ir atrisināta.
Piemēri
Kvadrātiskais vienādojums
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineārs vienādojums
y = 3x + 4
Aritmētika
699 * 533
Matricas
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Vienlaicīgs vienādojums
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencēšana
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrācija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ierobežojumus
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}